Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Lesy SR preveria oznámenie svojho zamestnanca o nečestných praktikách

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Verejný prísľub, že sa Hríbikov podnet prešetrí, dalo aj Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

Bratislava 14. novembra (TASR) - Štátny podnik Lesy SR preverí oznámenie svojho zamestnanca Matúša Hríbika, ktorý v septembri upozornil na nečestnosť pri výsadbe stromčekov na Horehroní. Vedenie lesníkov v miestnom závode nariadilo vnútropodnikovú kontrolu a podalo podnet na prokuratúru. Informoval o tom hovorca Lesov SR Radko Srnka deň po tom, čo sa signatári výzvy Odmietame stretli s predstaviteľmi agrorezortu.

"Toto oznámenie berieme veľmi vážne. Nebudeme tolerovať žiadne formy protizákonnej činnosti v našom podniku," povedal generálny riaditeľ Lesov SR Marian Staník. Ako doplnil Srnka, lehota na vybavenie oznámenia je tri mesiace, podnik mal teda čas ešte do polovice decembra. Verejný prísľub, že sa Hríbikov podnet prešetrí, dalo aj Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. "Vážime si čestnosť a odvahu, akú prejavil Matúš Hríbik," napísal rezort na sociálnej sieti.

"Celé sa to začalo tým, že som sa ozval, že práce, ktoré mal robiť dodávateľ, prípadne subdodávateľ, neboli urobené dobre. Nielenže sa všetko nevysadilo, ale niektoré sadenice boli zničené," vysvetľuje Hríbik vo videu nadácie Zastavme korupciu. Po oznámení mal však podľa svojich slov pocit, že sa stal nepriateľom a išlo sa viac po ňom ako po tých, ktorí prácu urobili zle.

Signatári výzvy Odmietame v utorok (13. 11.) ministerstvu odovzdali dokument s názvom Záznam z trasoviska. "Ide o výber konkrétnych prípadov, ktoré dokumentujú úpadok v riadiacich štruktúrach lesníctva," vysvetľujú. Svojím konaním chcú pripomenúť kolegom lesníkom, že postaviť sa nekalým praktikám má význam.