Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

L. Kudlow: Nákup agroproduktov z USA Čínou môže ovplyvniť trh

Hlavný poradca Bieleho domu pre ekonomické záležitosti Larry Kudlow, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Na otázku, či Peking nákupy garantuje, Kudlow uviedol, že celkový objem nákupov môže ovplyvniť viacero faktorov.

Washington 17. októbra (TASR) - Záväzok Číny nakúpiť v rámci čiastočnej obchodnej dohody americké agroprodukty v hodnote 40 miliárd až 50 miliárd USD (35,99 miliardy až 44,99 miliardy eur) bude závisieť aj od súkromných firiem a podmienok na trhu. Uviedol to vo štvrtok ekonomický poradca Bieleho domu Larry Kudlow.

Ako povedal pre novinárov, takzvaná prvá fáza obchodnej dohody, ktorú zverejnili minulý týždeň, by mohla byť podpísaná počas samitu Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC), ktorý sa uskutoční v polovici novembra v Čile. Na otázku, či Peking nákupy garantuje, Kudlow uviedol, že celkový objem nákupov môže ovplyvniť viacero faktorov.

"Vláda poskytne usmernenie, v nemalej miere však rozhodujú súkromné firmy," povedal Kudlow. "Potom sú tu podmienky na trhu, môže dôjsť k výkyvom cien, vplyv môže mať aj počasie, obavy spojené s africkým morom ošípaných a tak ďalej. Napriek tomu je to veľký záväzok," dodal Kudlow v súvislosti s informáciami o plánovanom nákupe agroproduktov z USA.

(1 EUR = 1,1113 USD)