Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Ľ. Jahnátek chce riešiť problém obcí, cez peniaze určené na turizmus

Foto: TASR/Dušan Hein

"Situácia vo viacerých obciach je mimoriadne zložitá, nielen v tých jedenástich, ktoré sú už v nútenej správe, " priblížil predseda ZMOS Jozef Dvonč.

Bratislava 7. júna (TASR) – Šéf Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Ľubomír Jahnátek (nominant Smeru-SD) plánuje nadkontraháciu europrojektov pre obce a mestá na rekonštrukciu školských budov čiastočne znížiť v septembri 2012 a úplne ju vyriešiť do konca februára 2013, a to realokáciou fondov v Regionálnom operačnom programe (ROP) vyčlenených na rozvoj turizmu.

"Dnes sme riešili 176 miliónov eur a zdá sa, že sme našli aj zhodu na tom, ako to vieme pri určitých obetiach a určitých prísľuboch ministerstva spolu vyriešiť. Prostriedky chýbajúce na nadkontraháciu budeme riešiť cez realokáciu nepoužitých a zatiaľ nevydaných peňazí na projekty v rámci ROP. Tieto zdroje pôjdu z takej citlivej oblasti, ako je rozvoj turizmu," uviedol dnes Jahnátek na mimoriadnom brífingu v Bratislave po rokovaní s predstaviteľmi Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) a vyšších územných celkov (VÚC).

"Mechanizmus, ktorým by sme to chceli zabezpečiť, je postupné schválenie dvoch realokácií (revízií) v Bruseli. Po dnešnej dohode predpokladáme, že 3. realokáciu, z ktorej by sme vedeli vyextrahovať približne 30 miliónov eur, by sme mohli mať schválenú v Bruseli do konca septembra 2012. Do konca februára 2013 by sme vedeli v 4. realokácii úplne vyriešiť tento problém. Po februári 2013 by problém s dofinancovaním obcí v rámci ROP nemal existovať," spresnil šéf agrorezortu s tým, že v súčasnosti sa už 11 obcí v SR z dôvodu nezaplatených europrojektov dostalo do kritickej finančnej situácie.

"Situácia vo viacerých obciach je mimoriadne zložitá, nielen v tých jedenástich, ktoré sú už v nútenej správe, ale to je celý rad ďalších obcí. Nastupujú tam totiž rôzne konania za nezaplatené faktúry, obce a mestá si musia brať preklenovacie úvery, čo zákazky predražuje," priblížil predseda ZMOS Jozef Dvonč.

"Chcem dúfať, že aj v budúcnosti, keď sa bude nastavovať nové programovacie obdobie 2014 až 2020, budú tieto nadkontrahované a už aj dnes niektoré prakticky zrealizované projekty upravené tak, že žiadny VÚC na Slovensku nebude z tohto dôvodu diskriminovaný," poznamenal predseda nitrianskeho VÚC Milan Belica.