Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Ľ. Jahnátek: Novela zákona o potravinách urobí jednoznačnejší výklad

Ľubomír Jahnátek Foto: TASR

Dôležitou oblasťou v novele je podľa Jahnátka otázka likvidácie nevyhovujúcich potravín, a to či už na mieste samotného predaja alebo pri cestných kontrolách.

Bratislava 31. októbra (TASR) – Vláda SR na dnešnom rokovaní schválila novelu zákona o potravinách, ktorá podľa slov ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomíra Jahnátka (nominant Smer – SD) reflektuje na nedostatky identifikované rezortom pôdohospodárstva pri cestných kontrolách, pri dovoze potravín a pri kontrolách manipulácie s potravinami v tzv. kamenných prevádzkarňach.

"Museli sme prijať nejaké účinnejšie opatrenia vzhľadom na to, že likvidácia nekvalitných, zlých a hygienicky nevyhovujúcich potravín podľa súčasnej právnej úpravy síce bola možná, ale bola však tak zdĺhavá a nekonečne náročná na administratívu, že bolo treba urobiť jednoznačnejší výklad," uviedol dnes na tlačovej besede po rokovaní vlády SR Jahnátek.

"Do tejto novely zákona sa dostali niektoré veci, ktoré pokladáme za veľmi potrebné pre to, aby sa urobil konečne poriadok v potravinách, ktoré sa predávajú na území SR," zdôraznil ďalej šéf Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

"V prvom rade v novele zavádzame pre dovozcov potravín povinnosť najneskôr 24 hodín pred dovozom potravín na územie SR nahlasovať každý dovoz na príslušnú Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu (RVPS)," informoval. Doterajšia právna úprava prikazovala povinnosť nahlasovania dovozu potravín len z tzv. tretích krajín do EÚ. "My spresňujeme, že chceme mať nahlásený takýto dovoz aj na území SR," podotkol.

Druhou dôležitou oblasťou v novele je podľa Jahnátka otázka likvidácie nevyhovujúcich potravín, a to či už na mieste samotného predaja alebo pri cestných kontrolách. "Pokiaľ sa bude jednať o menšie množstvo potravín, ktoré nevyhovuje napríklad z hľadiska hygieny, vystopovateľnosti, lehoty konzumácie, (ne)negálnosti prebaľovania, tak sa môže likvidácia takýchto potravín vykonať buď na mieste postriekaním technickou farbou alebo odvezením takejto nevhodnej potraviny do kafilérie," dodal.

Ak sa vyskytnú v predajniach potravín závažnejšie problémy z hľadiska hygieny alebo pre výskyt zlých potravín, tak RVPS bude môcť podľa Jahnátka na základe novely zákona dočasne alebo trvale uzavrieť nevyhovujúcu prevádzku a zakázať v nej ďalší predaj potravín.