Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Kurz eura aj jüanu klesol

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Kurz eura v piatok klesol až na úroveň 1,1613 USD/EUR, čo je o 0,4 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

Londýn 13. júla (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny v piatok klesol na najnižšiu úroveň za deväť dní. Aj čínsky jüan oslabil po tom, ako štatistiky ukázali, že obchodný prebytok ázijskej krajiny s USA sa v júni rekordne zvýšil. To vyvolalo obavy z ďalšej eskalácie obchodného sporu medzi USA a Čínou a povzbudilo investorov, aby nakupovali bezpečnejší dolár.

Európske akcie však posilnili, keďže investori očakávajú solídny rast korporátnych ziskov na starom kontinente.

Posilňovanie dolára podporili aj štvrtkové (12.7.) údaje o inflácii v USA, ktoré zvýšili očakávania ďalšieho nárastu úrokových sadzieb centrálnej banky Fed v dôsledku zrýchľovania inflácie.

Kurz eura v piatok klesol až na úroveň 1,1613 USD/EUR, čo je o 0,4 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania. Dolárový index, ktorý meria výkon dolára ku košu šiestich hlavných svetových mien, dosiahol dvojtýždňové maximum 95,241 bodu.

Čínsky jüan, ktorý trpí už od apríla pre obavy, že americké clá na čínske produkty poškodia ekonomiku, klesol o 0,5 % na 6,7252 CNY/USD.