Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Kratší všeobecný záujem pri ťažbe uhlia ovplyvní podnikanie baní

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Všeobecný hospodársky záujem pri ťažbe domáceho uhlia by sa mal skončiť v roku 2023 a nie v roku 2030, ako sa predpokladalo doteraz.

Prievidza 12. decembra (TASR) - Skrátenie takzvaného všeobecného hospodárskeho záujmu na výrobu elektrickej energie z domáceho uhlia bude mať zásadný vplyv na podnikanie Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP). Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré TASR poskytla hovorkyňa spoločnosti Adriana Siváková.

"Rozhodnutie vlády je pre nás záväzné a musíme ho akceptovať. Vzhľadom na to, že definitívne znenie materiálu sa schvaľovalo len dnes, potrebujeme viac času na analýzu, ktorej výstupy následne zapracujeme do podnikateľských zámerov spoločnosti na nastávajúce obdobie. Rozhodnutie o tom, či budeme ťažiť uhlie aj po roku 2023, po skončení všeobecného hospodárskeho záujmu, bude závisieť od trhových podmienok a vývoja cien elektrickej energie," konštatuje spoločnosť vo vyhlásení.

Všeobecný hospodársky záujem pri ťažbe domáceho uhlia by sa mal skončiť v roku 2023 a nie v roku 2030, ako sa predpokladalo doteraz. Vyplýva to z materiálu Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) a Ministerstva hospodárstva (MH) SR. Má názov "Problematika transformácie regiónu horná Nitra v súvislosti s návrhom všeobecného hospodárskeho záujmu na zabezpečenie bezpečnosti dodávok elektriny" a v stredu ho schválila vláda.