Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Konferencia OSN: Obavy z hospodárskej krízy v Číne sú prehnané

Generálna tajomníčka Konferencie OSN o obchode a rozvoji (UNCTAD) Rebeca Grynspanová, archívne foto. Foto: TASR/AP

Čína okrem iného čelí problémom v realitnom sektore, čo vedie k pochmúrnejšiemu hodnoteniu jej hospodárskych vyhliadok a k obavám z možných dôsledkov pre svetovú ekonomiku.

Ženeva 4. októbra (TASR) - Organizácia Spojených národov (OSN) považuje správy o hroziacej hospodárskej kríze v Číne za prehnané. Na rozdiel od mnohých iných krajín má Peking stále veľký fiškálny manévrovací priestor, vyhlásila v stredu Konferencia OSN o obchode a rozvoji (UNCTAD). TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Nesúhlasíme s veľmi pesimistickými prognózami týkajúcimi sa Číny," uviedla generálna tajomníčka UNCTAD Rebeca Grynspanová.

Čína okrem iného čelí problémom v realitnom sektore, čo vedie k pochmúrnejšiemu hodnoteniu jej hospodárskych vyhliadok a k obavám z možných dôsledkov pre svetovú ekonomiku. Samotná UNCTAD nedávno znížila odhad hospodárskeho rastu Číny na rok 2024 o 0,2 percentuálneho bodu na 4,8 %, pričom poukázala na oslabujúci sa domáci dopyt.

"Myslíme si, že rast sa spomaľuje, dramatickú krízu však nevidíme," uviedla Grynspanová. Oživenie čínskej ekonomiky by mohlo byť rýchlejšie, nestalo sa tak pre problémy na trhu s nehnuteľnosťami, doplnil Richard Kozul-Wright, riaditeľ pre globalizáciu a rozvojové stratégie v UNCTAD. "Určite však nesúhlasíme s takmer hysterickou reakciou niektorých západných médií vo vzťahu k Číne," dodal.