Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Komisárka Malmströmová chce rokovať s USA o odstránení ciel

Na archívnej snímke Cecilia Malmströmová. Foto: TASR/AP

V rokovaniach EÚ so Spojenými štátmi má ísť predovšetkým o odstránenie ciel na priemyselné tovary.

Bukurešť 22. februára (TASR) - Vzhľadom na hroziace americké sankčné clá na autá dovážané z Európy, vyzvala v piatok komisárka EÚ pre obchod Cecilia Malmströmová, aby spoločenstvo začalo oficiálne rozhovory s Washingtonom. „Teraz musíme začať rokovať," Švédka to povedala na stretnutí ministrov hospodárstva EÚ v Bukurešti. Predpokladá sa, že v nasledujúcich týždňoch dostane Európska komisia na ne od členských krajín potrebný mandát.

V rokovaniach EÚ so Spojenými štátmi má ísť predovšetkým o odstránenie ciel na priemyselné tovary. V prípade dohody sa nebude realizovať nové clo na motorové vozidlá. Súčasne by sa zrušilo aj teraz platné osobitné clo na oceľ a hliník, ktoré zaviedli USA vlani.

Najmä Francúzsko a Belgicko doteraz váhajú s udelením mandátu EK. Dôvodom je kritické stanovisko obyvateľov oboch krajín k vytváraniu zóny voľného obchodu.

Francúzsky štátny tajomník pre európske záležitosti Jean-Babtiste Lemoyne v piatok uviedol, že jeho krajina bude čakať na nadchádzajúce hlasovanie v Európskom parlamente a na summit EÚ, ktorý sa bude konať 21. a 22. marca. Pripomenul tiež, že EÚ nebude rokovať pod hrozbami.

Nemecký spolkový minister hospodárstva Peter Altmaier povedal, že nechce v prípade rozdielnych pohľadov dopustiť, aby sa téma precenila. „Nezastávam názor, aby som niečo presadzoval nátlakom," uviedol minister. Dodal, že zhodu bude hľadať v rokovaniach s francúzskym kolegom a mnohými ďalšími.