Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Klub 500 vníma materiál o hornej Nitre pozitívne, Greenpeace nie

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR - Radovan Stoklasa

Z pohľadu Klubu 500 je dobré, ak návrh nehovorí o pevnom termíne ukončenia všeobecného hospodárskeho záujmu (VHZ) na rok 2023, ale umožňuje aj skoršie ukončenie.

Bratislava 12. decembra (TASR) - Klub 500 vníma materiál o transformácii ťažby uhlia na hornej Nitre pozitívne. Uviedol to Klub 500 v reakcii na schválenie materiálu vládou.

Z pohľadu Klubu 500 je dobré, ak návrh nehovorí o pevnom termíne ukončenia všeobecného hospodárskeho záujmu (VHZ) na rok 2023, ale umožňuje aj skoršie ukončenie, ak bude dobudovaná uzlová oblasť Bystričany zo strany Slovenskej elektrizačnej a prenosovej sústavy (SEPS).

Klub 500 verí, že štát ako 100-percentný akcionár SEPS zabezpečí ukončenie tejto významnej investície v oblasti bezpečnosti prenosovej sústavy tak, aby mohol VHZ a tým aj dotácie ukončiť v čo najkratšom čase. Každý rok totiž znamená úsporu 115 miliónov eur pre slovenských odberateľov, čo je viac ako 5 eur/megawatthodinu (MWh) v cenách priemyselných odberateľov.

Podľa Klubu 500 je dobré, ak z materiálu boli vypustené zoznamy projektov, ktoré majú hornonitrianske bane záujem realizovať s podporou verejných zdrojov, nakoľko mnohé projekty smerovali do oblastí, v ktorých existujú domáci podnikatelia. Podpora nových projektov v tej istej oblasti, navyše z verejných zdrojov, by bola ich priamou a nekalou konkurenciou. Podpora projektov by nemala smerovať do sektorov, v ktorých pôsobia tradiční slovenskí výrobcovia.

"Ak ide o udržanie zamestnanosti v tomto regióne, sme presvedčení, že ľudia z hornej Nitry si prácu nájdu ľahko, nakoľko zamestnávatelia aj v tomto regióne bojujú s nedostatkom pracovnej sily," dodal Klub 500.

Organizácia Greenpeace materiál "Problematika transformácie regiónu horná Nitra v súvislosti s návrhom VHZ na zabezpečenie bezpečnosti dodávok elektriny", ktorý schválila vláda, kritizuje.

"Materiál ani zďaleka neznamená koniec ťažby a spaľovania uhlia na Slovensku. Ako dátum zatvorenia väčšiny baní firmy Hornonitrianske bane Prievidza (HBP) uvádza rok 2027, avšak ponecháva otvorenú baňu Čáry bez obmedzenia," uviedla v reakcii Júlia Sokolovičová, expertka Greenpeace na energetiku.

Podľa nej je stále tiež na stole zámer úplne nového ťažobného poľa v dobývacom priestore Nováky. "Tento projekt presadzovaný firmou HBP by predĺžil ťažbu na hornej Nitre potenciálne až do roku 2034. Navyše, vládny materiál navrhuje vyťažené uhlie naďalej spaľovať v elektrárni Nováky (ENO) a okolitých teplárňach. Neobsahuje plán náhrady uhlia do budúcnosti čistými zdrojmi energie a vôbec neberie ohľad na ekologickú záťaž či zdravie ľudí. Tento vládny dokument nie je dôstojným podkladom pre transformáciu hornej Nitry, ale plánom zaistenia odbytu súkromnej ťažobnej firmy," dodala Sokolovičová.

Z materiálu "Problematika transformácie regiónu horná Nitra v súvislosti s návrhom všeobecného hospodárskeho záujmu na zabezpečenie bezpečnosti dodávok elektriny" z dielne Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) a Ministerstva hospodárstva (MH) SR, ktorý v stredu schválila vláda vyplýva, že tzv. všeobecný hospodársky záujem (VHZ) pri ťažbe domáceho uhlia by sa mal skončiť v roku 2023, teda nie v roku 2030, ako sa predpokladalo doteraz.

Odberatelia elektriny v súčasnosti prispievajú v rámci VHZ viac ako 100 miliónmi eur ročne. Rok 2023 podľa šéfa MH SR Petra Žigu (Smer-SD) však neznamená, že bane v SR prestanú ťažiť uhlie. "My hovoríme o tom, že štát prestane dotovať výrobu elektrickej energie z domáceho uhlia. Pre bane to znamená, že sa budú musieť prispôsobiť trhovým podmienkam a budú si musieť hľadať klientov, ktorí nebudú mať dotované ceny uhlia, ale budú fungovať na princípe konkurencie," upozornil 19. novembra Žiga. Rok 2023 je podľa neho zároveň limitujúcim rokom pre modernizáciu uhoľnej Elektrárne Nováky (ENO), ktorá spaľuje dotované hornonitrianske uhlie.