Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

KDH: Slovensko zvýšením zdanenia stratí konkurenčnú výhodu vo V4

Ján Figeľ na ilustračnej foto Foto: TASR/Martin Baumann
Ján Richter Foto: TASR/Henrich Mišovič

Vláda svojimi daňovými a odvodovými zámermi ohrozuje podľa podpredsedu KDH Jána Hudackého fungovanie živnostníkov.

Bratislava 30. mája (TASR) – Slovensko pri zmene úrovne zdanenia právnických osôb z 19 % ma 23 % podľa slov predsedu KDH Jána Figeľa stratí konkurenčnú výhodu, ktorú má dnes vo V4.

"Ak k tomu priradíme aj zvýšenie odvodov, tak sa k strate konkurenčnej schopnosti priradí aj strata pracovných miest, teda strata zamestnanosti. Navrhované riešenia sa nedotknú bohatých, ale predovšetkým strednej vrstvy a slabších sociálnych skupín, zamestnancov, malých firiem, ale aj nezamestnaných," uviedol dnes na tlačovej besede v Bratislave ďalej Figeľ.

"Vyzývame preto Roberta Fica (Smer-SD) a jeho vládu, aby neprenášal bremeno konsolidácie verejných financií takto na plecia slabších, pretože tých silných a bohatých to nepostihne. Najprv by mali ukázať, koľko sú schopní a ochotní ušetriť jeho vlastní ministri, i on sám," dodal.
Odvody pre živnostníkov z 50 % vymeriavacieho základu


Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR spoločne so zástupcami živnostníkov dnes vyrokovali zmeny práva pre túto skupinu ľudí. Od januára budúceho roka sa má meniť výpočet odvodov, ako aj takzvaná bulharská konštanta.

Z tohto dôvodu sa má upraviť výpočet odvodov. Tie sa majú po novom počítať z 50 % z vymeriavacieho základu, pričom aktuálne sa rátajú zo 44,2 %. "Chceme dosiahnuť stav, aby živnostník pri odchode do dôchodku nebol odkázaný na dávky," podotkol po stretnutí šéf rezortu práce Ján Richter (Smer-SD).

Zmenou má postupne prejsť aj bulharská konštanta. "Ide o výpočet vymeriavacieho základu. Súčasne je to polovica základu dane. Táto konštanta sa však bude postupne v priebehu tohto volebného obdobia znižovať so záujmom dospieť k stavu, aby na konci volebného obdobia zanikla," vysvetlil Richter s tým, že následne budú živnostníci platiť odvody z celej výšky vymeriavacieho základu.

"Myslíme si, že aj tieto opatrenia možno čiastočne prispejú k zlepšeniu sociálnych podmienok do budúcna pre živnostníkov," podotkol predseda Slovenskej živnostenskej komory Vojtech Gottschall s tým, že aj živnostníci majú záujem prispieť ku konsolidácii verejných financií.

Vláda podľa KDH ohrozuje živnostníkov

Vláda svojimi daňovými a odvodovými zámermi skutočne ohrozuje podľa podpredsedu KDH Jána Hudackého fungovanie živnostníkov a malých podnikateľov. "Vláda sa chystá fackovať tých, ktorí sú aktívni, zodpovední a vytvárajú väčšinu pracovných miest na Slovensku. Vláda ide fackovať tých, ktorí sa nedokážu brániť silným lobbingom, nepresúvajú svoje aktíva do daňových rajov a ktorí nie sú schopní optimalizovať svoje hospodárske výsledky," podčiarkol.

Prvou fackou tejto vlády živnostníkom je podľa Hudackého zvýšenie odvodov, teda zvýšenie hranice tak minimálnych, ako aj maximálnych odvodov cez nové vymeriavacie základy. "Druhou fackou je zvýšenie daní pre tých živnostníkov, ktorí zamestnávajú ďalších ľudí cez zavedenie druhej - vyššej sadzby dane z príjmu pre fyzické osoby. Treťou fackou je zníženie paušálnych výdavkov cez zavedenie ich stropov, čo bude znamenať nielen zníženie ich čistého príjmu, ale aj ďalšiu byrokratickú záťaž," spresnil Hudacký.

V parlamente opatrenia nepodporia

Opatrenia v súčasnosti zavádzané vládou Roberta Fica podľa podpredsedu KDH Júliusa Brocku ohrozujú pre budúcnosť udržateľnosť dôchodkového systému. "Sporiteľ v 2. pilieri mesačne pri priemernom príjme navrhovanými opatreniami príde o 65 eur. Týmito čachrami – machrami Ficova vláda priemerného sporiteľa v 2. dôchodkovom pilieri pripraví takmer o jeden celý hrubý priemerný plat v národnom hospodárstve SR, teda o 780 eur," informoval Brocka.

"Do budúcnosti hrozí to, že budú musieť byť zvýšené odvody na dôchodky, alebo budú v budúcnosti nižšie dôchodky, alebo sa bude do dôchodku chodiť neskôr. Slovensko sa tak pripravuje o možnosť využiť úspory v 2. pilieri na odľahčovanie nákladov v 1. pilieri. Takéto likvidačné návrhy poslanci za KDH v parlamente nepodporia," dodal.

Politický populizmus


"KDH namiesto vytĺkania politického kapitálu z konsolidácie verejných financií, ktorá je nevyhnutná, by malo radšej predložiť konkrétne návrhy, ako ušetriť tento rok 300 miliónov eur a na budúci rok 1,5 miliardy eur. Premiér Robert Fico posiela predsedom všetkých opozičných parlamentných strán list s výzvou na predloženie ich konsolidačných návrhov. Ak tak neurobia, ich kritiku budeme považovať za lacný politický populizmus. Zároveň tak zvýšia podozrenie, že ak by boli pri moci, konsolidáciu by riešili prostredníctvom zvýšenia DPH, ktoré by zasiahlo ľudí s nízkymi a strednými príjmami," uviedol v reakcii na dnešné vyjadrenia predstaviteľov KDH tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.