Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Kažimír:Po vzniku čierneho zoznamu daňových rajov treba prijať sankcie

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Minister financií SR spresnil, že jeho kolegovia sa dohodli na zverejnení zoznamu 17 krajín, ktoré zatiaľ nereagovali na podozrenia EÚ a na výzvy, aby si dali do poriadku legislatívu.

Brusel 5. decembra (TASR) - Ministri financií EÚ (Ecofin) na utorňajšom rokovaní v Bruseli schválili čierny zoznam medzinárodných daňových rajov, na ktorom je zatiaľ 17 krajín. Uviedol to po skončení rokovaní minister financií SR Peter Kažimír (Smer-SD).

Kažimír spresnil, že ministri sa dohodli na zverejnení zoznamu 17 krajín, ktoré zatiaľ nereagovali na podozrenia EÚ a na výzvy, aby si dali do poriadku legislatívu. Zároveň dodal, že existuje aj širší, takzvaný "sivý zoznam" krajín, ktorých daňové systémy budú EÚ aj naďalej monitorované a ktoré sľúbili, že urobia potrebné nápravy, aby sa nedostali na čierny zoznam.

"Teraz je dôležité prijať nejaké sankcie. Tie sú zatiaľ nedohodnuté, ale sú odporúčané nejaké kroky, napríklad v podobe vyššej zrážkovej dane, možnosti neodpočítavania nákladov pre firmy, rôzne audity a podobné nepríjemné veci," opísal situáciu minister. Priznal, že by privítal už teraz celoeurópsku dohodu o sankciách, aby bolo jasné, akým postihom možno čeliť a aby krajiny z tohto zoznamu nemali čas pripravovať rôzne protiopatrenia.



Kažimír v tejto súvislosti zdôraznil, že slovenská vláda okamžite začne pracovať na potrebných legislatívnych zmenách, ktoré pošle na posúdenie do Národnej rady SR, aby bolo možné zareagovať na daňové jurisdikcie známe ako daňové raje. Za jedno z najúčinnejších opatrení považuje prijatie zrážkovej dane pri akomkoľvek prevode peňazí do daňových rajov, kde 35-% daň považuje za dostatočne demotivačnú na udržiavanie finančných vzťahov s týmito krajinami.

Celkovo Kažimír privítal dohodu o čiernom zozname daňovo neprispôsobivých krajín, za ešte dôležitejší však považuje širší zoznam krajín, ktoré na základe upozornení EÚ už začali preventívne meniť svoje správanie a svoj "biznis model" fungovania. "To je dôkaz, že to robíme správne, aj keď na začiatku boli určité pochybnosti. Vyše polovica z hriešnikov sľúbila, že sa zmení, a tí zvyšní majú šancu na nápravu," opísal situáciu.

Európske médiá pred utorňajším zasadnutím Ecofinu informovali, že EÚ je rozdelená na dva bloky krajín, keď jedna skupina žiada tvrdé sankcie a druhá skupina štátov preferuje mäkšie sankcie so sprísneným dozorom. Kažimír priznal, že nevie o takomto delení, ale zdôraznil, že SR dlhodobo patrí medzi zástancov tvrdých sankcií.

"Model našej krajiny je založený na poctivom podnikaní, na výrobe áut, na vysokej miere industrializácie. Nám nevyhovujú hókusy-pókusy a presuny peňazí po celom svete. Sme zástancami jasných pravidiel, ale aj toho, aby každý mal šancu na nápravu, a keď sa tomu chce vyhnúť, aby bol potrestaný," vysvetlil.

Podľa jeho slov s dohodou ministrov Ecofinu je spokojná aj Európska komisia. Bol to eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti, dane a clá Pierre Moscovici, ktorý vyšiel s touto politickou iniciatívou, ako však pripomenul Kažimír, čierny zoznam daňových rajov je dielom členských štátov Únie.

Na čiernom zozname daňových rajov sa ocitli: Americká Samoa, Bahrajn, Barbados, Grenada, Guam, Južná Kórea, Macao, Marshallove ostrovy, Mongolsko, Namíbia, Palau, Panama, Samoa, Spojené arabské emiráty, Svätá Lucia, Trinidad a Tobago a Tunisko.