Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

V Európe nie je priestor pre daňové raje, tvrdí minister P. Kažimír

Foto: deutschebank.ge

Ekonomická kríza podľa Petra Kažimíra ešte viac zvýraznila potrebu efektívnych daňových systémov.

Bratislava/Helsinki 29. apríla (TASR) - Členské krajiny Európskej únie (EÚ) by sa mali dohodnúť na minimálnych štandardoch v oblasti správy daní tak, aby mohli efektívne využívať automatickú výmenu daňových informácií.

Daňové úniky totiž nie sú len problémom národným, ale aj medzinárodným a ich objem sa v únii odhaduje na bilión eur ročne.

"V Európe nie je priestor pre daňové raje. Mali by sme sa v rámci Európy dohodnúť, že subjekty podnikajúce v krajinách z budúcej Čiernej listiny jurisdikcií daňových rajov by boli sankcionované napríklad vylúčením z európskych verejných obstarávaní," vyhlásil minister financií SR Peter Kažimír na dnešnej medzinárodnej konferencii o boji proti daňovým podvodom a daňovým únikom, ktorá sa konala v Helsinkách.

Ekonomická kríza podľa Kažimíra ešte viac zvýraznila potrebu efektívnych daňových systémov. "Daňové úniky a daňové podvody sú hlavnou prekážkou k dosiahnutiu efektívnej a sociálne spravodlivej fiškálnej konsolidácie. Štátna kasa sa nedá konsolidovať, keď je deravá," upozornil šéf slovenského rezortu financií.

Nevyhnutnosť užšej koordinácie na európskej úrovni zdôraznila aj fínska ministerka financií Jutta Urpilainenová. "V boji proti daňovým únikom bojujeme na obranu spravodlivosti daňových systémov a konkurencieschopnosti našich ekonomík," doplnil eurokomisár pre daňové otázky Algirdas Šemeta.