Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Katalánska kríza nedestabilizuje eurozónu, tvrdí šéf Bundesbanky

Šéf nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann Foto: FOTO TASR/AP

Podľa J. Weidmanna existuje riziko, že konflikt okolo nezávislosti Katalánska zhorší ekonomické vyhliadky Španielska. Dúfa však, že zodpovedným činiteľom sa podarí nájsť politické riešenie.

Frankfurt nad Mohanom 4. novembra (TASR) - Katalánska kríza podľa šéfa nemeckej centrálnej banky Jensa Weidmanna nespôsobí turbulencie v eurozóne.

Nikto nedokáže predpovedať, čo sa stane, uviedol šéf Bundesbank a člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) v rozhovore pre francúzsky denník Les Echos. "Neverím však tomu, že situácia eskaluje do tej miery, aby to spôsobilo destabilizáciu menovej únie." Podľa Weidmanna existuje riziko, že konflikt okolo nezávislosti Katalánska zhorší ekonomické vyhliadky Španielska. Avšak dúfa, že zodpovedným činiteľom sa podarí nájsť politické riešenie.

Španielska vláda zosadila katalánsku regionálnu vládu a prevzala kontrolu nad týmto autonómnym regiónom. Dôvodom bola deklarácia o nezávislosti Katalánska. Najvyšší španielsky súd umiestnil do vyšetrovacej väzby ôsmich členov zosadenej katalánskej vlády a na expremiéra Carlesa Puigdemonta a štyroch členov jeho bývalej vlády vydal európsky zatykač. Členovia bývalej katalánskej vlády sú obvinení zo vzbury, sprenevery verejných prostriedkov a ďalších trestných činov v súvislosti s vyhlásením nezávislosti Katalánska.

Španielska ekonomika zatiaľ dobre zvládala katalánsku krízu. V 3. kvartáli sa hrubý domáci produkt (HDP) krajiny zvýšil o 0,8 %. Na porovnanie HDP eurozóny vzrástol o 0,6 %.