Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Prevádzka atómiek bola posledné tri roky bezpečná a spoľahlivá

Foto: TASR/Pavol Ivan

Vyplýva to z Návrhu Národnej správy SR spracovanej Úradom jadrového dozoru (ÚJD) SR v zmysle Dohovoru o jadrovej bezpečnosti, ktorý na svojej dnešnej schôdzi prerokovala a schválila vláda SR.

Bratislava 10. júla (TASR) - Prevádzka všetkých jadrových zariadení bola posledné tri roky na Slovensku bezpečná a spoľahlivá. Vyplýva to z Návrhu Národnej správy SR spracovanej Úradom jadrového dozoru (ÚJD) SR v zmysle Dohovoru o jadrovej bezpečnosti, ktorý na svojej dnešnej schôdzi prerokovala a schválila vláda SR.

"Záverom možno konštatovať, že v sledovanom období, teda od 1. júla 2010 do 30. júna 2013 bola prevádzka všetkých jadrových zariadení bezpečná a spoľahlivá, boli splnené odporúčania z predchádzajúceho posudzovacieho zasadnutia, ktoré sa konalo v roku 2011, čím sa vytvorili podmienky plnenia ustanovení dohovoru," konštatuje ÚJD v národnej správe.

Pre účely dohovoru sa pod "jadrovým zariadením" rozumie akákoľvek pozemná civilná jadrová elektráreň podliehajúca zákonodarstvu SR vrátane zariadení na skladovanie, manipuláciu a spracovanie rádioaktívnych materiálov nachádzajúcich sa v tej istej lokalite a priamo súvisiacich s prevádzkou jadrovej elektrárne. V zmysle dohovoru v SR prevádzkujú dva jadrové bloky Atómové elektrárne Bohunice a dva bloky Atómové elektrárne Mochovce.

Slovensko je výrazne závislé od dovozu primárnych energetických zdrojov, čo predstavuje až 80 % potreby. Najdôležitejšie položky dovozu primárnych zdrojov energie sú ropa, plyn a jadrové palivo. Z celkovej výroby elektrickej energie sa v SR v roku 2012 vyrobila v jadrových elektrárňach viac ako polovica. Slovensko prevádzkuje štyri bloky s jadrovými reaktormi typu VVER 440 v lokalitách Jaslovské Bohunice a Mochovce.