Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

TOTH: Čoraz viac tureckých turistov objavuje aj východné Slovensko

Ilustračné foto Foto: TASR

Podľa marketingového manažéra letiska Juraja Totha doteraz Turkish Airlines využilo na letoch z a do Košíc podľa jeho slov viac ako 20.000 cestujúcich, pričom ich počet stále rastie.

Košice 22. augusta (TASR) - Košické letisko eviduje zvýšený záujem turistov z Turecka o východné Slovensko. Turkish Airlines plánuje podľa marketingového manažéra letiska Juraja Totha zvýšiť frekvenciu letov medzi Košicami a tureckým Istanbulom.

Letecké spojenie Košice - Istanbul začala spoločnosť Turkish Airlines prevádzkovať vlani v júni. "Začalo sa s frekvenciou troch letov týždenne, aktuálne sa už lieta štyrikrát týždenne s tým, že dva lety sú ráno a dva večer," uviedol Toth.

Doteraz Turkish Airlines využilo na letoch z a do Košíc podľa jeho slov viac ako 20.000 cestujúcich, pričom ich počet stále rastie.

"Tomu sa veľmi tešíme, stále viac a viac tureckých turistov objavuje nielen východné Slovensko, ale aj strednú Európu s tým, že ich vstupným bodom sú Košice. To znamená, že priletia z Istanbulu do Košíc, pozrú si mesto a následne potom idú autobusom smer Krakov - Praha - Viedeň. Zvyknú naspäť odlietať z Viedne alebo Budapešti," povedal Toth.

Tieto pohyby majú, ako tvrdí, rastúci trend. "Spolu so spoločnosťou Turkish Airlines pracujeme na tom, aby sme takýmto spôsobom prilákali turistov aj z ďalekej Ázie. Už teraz na niektorých svojich európskych letiskách evidujú vysoký záujem cestujúcich, či už z Číny, Japonska, Indonézie, alebo Singapuru. Na týchto cestujúcich sa chceme orientovať aj my, keďže sa v Európe zdržiavajú dva, tri týždne a robia si okruhy po celej strednej Európe. Naším cieľom je, aby ich buď vstupným, alebo výstupným bodom na ceste do Európy boli Košice," vysvetlil Toth.

Aktuálne lieta na pravidelných linkách do Košíc päť leteckých spoločností, z toho štyri sieťové, ktoré spájajú Košice s celým svetom prostredníctvom svojich uzlových letísk, a jedna nízkonákladová spoločnosť.

Ideálny stav je podľa Totha, aby sa medzi Istanbulom a Košicami lietalo dvakrát denne, pretože vtedy sa dajú naplno využiť možnosti napojenia z Košíc cez Istanbul na celý svet.

"Na druhej strane, uvedomujeme si, že náš región je trošku menší v porovnaní s niektorými európskymi a preto na to ideme postupne. Začalo sa, ako som spomínal, vlani trikrát týždenne. Aktuálne sa lieta štyrikrát týždenne a Turkish Airlines majú v pláne do roka, prípadne do dvoch, zvýšiť túto frekvenciu na sedem letov týždenne," dodal Toth.