Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

J. Muška: Na Slovensku pracuje vyše 10.000 Ukrajincov

Ilustračná snímka. Foto: Kia Motors Slovakia s.r.o.

Počet Ukrajincov na Slovensku bude rásť, pretože chýba kvalifikovaná pracovná sila.

Bratislava 20. júla (TASR) – Na Slovensku pracuje v súčasnosti vyše 10.000 Ukrajincov. Povedal to vo štvrtok (19.7.) na tlačovej konferencii veľvyslanec Ukrajiny v SR Jurij Muška v odpovedi na otázku TASR.

Približne 3000 Ukrajincov tu má trvalý pobyt a asi 7000 má prechodný pobyt, dodal. Pripustil, že v SR môže nelegálne pracovať 100 až 200 Ukrajincov. Mnoho jeho krajanov sa dostane na Slovensko s poľskými vízami, s povolením pracovať v Poľsku. "Klamú ich, že toto povolenie platí aj na území Slovenska," upozornil.

V roku 2017 odhalila kontrola, že 80 ľudí pracovalo na základe takýchto povolení v jednej firme, a potom boli vyhostení, konštatoval s tým, že 90 % Ukrajincov je v SR legálne a legálne tu aj pracuje.

Počet Ukrajincov na Slovensku bude rásť, pretože chýba kvalifikovaná pracovná sila, povedal. Zamestnanci z Ukrajiny a Srbska (z tretích, nečlenských krajín Európskej únie – poznámka TASR) sú podľa neho zručnejší ako z iných, vzdialenejších štátov.

Konštatoval, že pracovná migrácia je problémom tak pre Ukrajinu, odkiaľ ročne odchádzajú stovky tisíc ľudí, ako aj pre Slovensko. Všetko závisí od životnej úrovne, uviedol na záver.