Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Finančná správa nevie, či sa vráti k starému systému

Jozef Kollár Foto: TASR/Štefan Puškáš

Bratislava 19. marca (TASR) - Vedenie Finančnej správy (FS) SR stále nevie, či sa vráti k starému informačnému systému od firmy Novitech, alebo bude pokračovať v zavádzaní nového od spoločnosti Bank Pro Soft.

"Niektoré termíny sa posúvajú ďalej a ďalej a dokonca ešte nie je uzatvorená ani otázka návratu k starému systému od spoločnosti Novitech," povedal po dnešnom rokovaní monitorovacieho výboru pre kontrolu FS SR jeho predseda Jozef Kollár (SaS).


Tu bude player



Medzi 26. a 28. marcom sa budú podľa neho konať záťažové testy starého systému, aby sa ukázalo, či je vôbec schopný prevziať všetky legislatívne zmeny, ktoré vstúpili do platnosti po 1. januári tohto roka. "V prípade, že by problémy s novým systémom KONS pretrvávali aj naďalej, tak naozaj nebude inej cesty než sa vrátiť k starému systému," avizoval Kollár. Ktorý systém bude fungovať lepšie by tak malo byť jasné do konca mesiaca.

Povinnosť daňových priznaní platí

V súvislosti s podávaním daňových priznaní si občania a podnikatelia musia svoje povinnosti plniť a dodržiavať zákonom stanovené termíny. Zo strany štátu však toto nebude možné a bude tak dochádzať k neskorému plateniu vratiek dane z pridanej hodnoty (DPH).

"Zamestnanci daňových úradov robia, čo je v ich silách a možnostiach, ale tá zodpovednosť leží niekde úplne inde, čiže ľudia by sa nemali hnevať na zamestnancov daňových úradov," upozornil člen monitorovacieho výboru Anton Marcinčin (KDH).



Spustenie projektu UNITAS sa oneskorí, pripustila IBM



Spoločnosť IBM potvrdila, že nábeh jednotného výberu daní, ciel a odvodov v rámci projektu UNITAS nebude možný v plánovanom termíne 1. januára 2013. IBM mala do tohto dátumu pre Finančné správu (FS) SR vyrobiť a implementovať nový informačný systém v prostredí SAP.

"Dnes sme sa dozvedeli od obchodného riaditeľa spoločnosti IBM, že procesne a organizačne v podmienkach Finančnej správy to nebude možné," informoval po dnešnom stretnutí monitorovacieho výboru na kontrolu FS SR jeho predseda Jozef Kollár (SaS). Nový parlament bude musieť z tohto dôvodu posunúť niektoré zákonné termíny pre spustenie projektu UNITAS.

Podľa člena monitorovacieho výboru Antona Marcinčina (KDH) je dôvodom tohto problému nový informačný systém pre správu daní KONS od spoločnosti Bank Pro Soft, ktorý zazmluvnilo Ministerstvo financií (MF) SR pod vedením Ivana Mikloša (SDKÚ-DS). Softvér sa však nedarí spustiť do plnej prevádzky, čo spôsobuje problémy pri správe daní.

Systém KONS mal byť dočasným preklenovacím riešením medzi starým informačným systémom od spoločnosti Novitech a novým softvérom od IBM. Fungovať mal v rámci daňovej správy počas tohto roka. "Niekto vybudoval obrovský drahý tunel medzi starý daňový systém a ten nový, na ktorý sa všetci tešili," myslí si Marcinčin. Výšku škôd, ku ktorým takto došlo, musia podľa neho vyčísliť orgány činné v trestnom konaní.