Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Samsung a Google podpísali dohodu o zdieľaní patentov

Steny so servermi vyžarujú modré svetlo. Foto zobrazuje pracovníka spoločnosti Google v Dalles, Ore, dátovom centre. Foto: TASR/AP Photo

Dohoda, ktorej finančné detaily neboli zverejnené, umožňuje znížiť pravdepodobnosť súdnych sporov, takže obe spoločnosti sa môžu sústrediť na inovácie

Soul/Mountain View 27. januára (TASR) - Samsung Electronics podpísal dohodu s Google o zdieľaní patentov. Oba koncerny sa dohodli na výmene doterajších aj budúcich patentov.

Dohoda, ktorá znižuje riziko nákladných súdnych sporov o porušovaní patentov, a ktorá zrejme podporí vzájomnú spoluprácu, bude platiť 10 rokov, uviedli obe spoločnosti. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Juhokórejský koncern Samsung je popredný výrobca telefónov a tabletov s operačným systémom Android od Google. To znamená, že Samsung a Google už v uplynulých rokoch stáli na jednej strane v patentovej vojne, ktorá sa rozpútala v odvetví. Vojnu odštartovala na jar 2011 žaloba Apple na Samsung. Americký koncern obvinil juhokórejského výrobcu z porušovania patentov. Do konfliktu bol potom priamo zatiahnutý aj Google, ktorý kúpil patenty Motoroly.

Dohoda, ktorej finančné detaily neboli zverejnené, umožňuje znížiť pravdepodobnosť súdnych sporov, takže obe spoločnosti sa môžu sústrediť na inovácie, uviedol predstaviteľ Google Allen Lo. Podľa Samsungu dohoda tiež vydláždila cestu pre prehĺbenie spolupráce v oblasti výskumu a vývoja.


Samsung a Ericsson urovnali patentový spor

Informovala o tom agentúra DPA.

Najväčší svetový výrobca inteligentných telefónov, juhokórejský koncern Samsung a švédsky výrobca sieťového vybavenia Ericsson uzavreli patentovú dohodu, ktorá rieši všetky ich vzájomné súdne spory. Dohoda sa týka technológií pre siete a prístroje, ktoré využívajú štandardy GSM, UMTS a LTE, uviedli dnes obe spoločnosti.

Ericsson dostane od Samsungu jednorazovú platbu. Juhokórejský koncern mu navyše bude platiť licenčné poplatky. Zisk švédskej spoločnosti vo 4. kvartáli 2013 sa tým zvýši o 3,3 miliardy SEK (374 miliónov eur).