Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Maďarsku dosiahla v marci trojročné minimum

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Pod zmiernenie inflácie sa do veľkej miery podpísalo spomalenie rastu cien potravín či služieb.

Budapešť 11. apríla (TASR) - Rast spotrebiteľských cien v Maďarsku sa minulý mesiac opäť spomalil, pričom dosiahol najnižšiu úroveň za viac než tri roky. Informoval o tom portál tradingeconomics, ktorý zverejnil údaje maďarského štatistického úradu.

Medziročná miera inflácie dosiahla v Maďarsku minulý mesiac 3,6 %, zatiaľ čo vo februári sa spotrebiteľské ceny zvýšili o 3,7 %. Marcové údaje predstavujú najnižšiu infláciu v Maďarsku od februára 2021.

Pod zmiernenie inflácie sa do veľkej miery podpísalo spomalenie rastu cien potravín či služieb. Ceny potravín vzrástli v marci medziročne o 0,7 %, zatiaľ čo vo februári ich rast dosiahol 2,2 %. Ceny služieb vzrástli o 9,9 % po 10-percentnom raste v predchádzajúcom mesiaci.

Navyše, naďalej klesali náklady na elektrickú energiu, plyn a iné palivá, aj keď tempo poklesu sa zmiernilo. Vo februári sa znížili o 9 %, v marci pokles dosiahol 3,1 %.

Zmiernila sa aj jadrová inflácia, ktorá nezahrnuje nestabilné ceny, ako sú ceny potravín a energií. V marci dosiahla 4,4 %, čo predstavuje najnižšiu úroveň za 30 mesiacov. Vo februári zaznamenala 5,1 %.