Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Index S&P 500 vzrástol uplynulý týždeň na takmer štvorročné maximum

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Minulý týždeň sa darilo spoločnostiam Siemens AG (+6,74 %) a už tradične spoločnosti Apple Inc. (+7,41 %).

Bratislava 19. marca (TASR) - Minulý týždeň bol ďalším rastovým týždňom v rally, ktorá trvá už takmer 6 mesiacov a najsledovanejší index S&P 500 počas nej vzrástol už o viac ako 30 %. Dosiahol tým v závere obchodného týždňa úroveň, ktorú mal pred takmer štyrmi rokmi v začiatkoch krízy.

Tento stav sa podarilo dosiahnuť napriek nepriaznivej správe zo začiatku týždňa, kedy USA vykázali najvyšší deficit salda federálneho rozpočtu v histórii, keď prekonal očakávaných -229 miliárd USD a vzrástol až na -231,7 miliardy USD. Mierne frustrujúco na investorov zapôsobilo aj vyjadrenie Bena Bernankeho, ktorý označil ďalšie kvantitatívne uvoľňovanie ako nepravdepodobné po tom, keď zhodnotil stav ekonomiky Spojených štátov ako zlepšujúci sa. V priebehu týždňa však aj tieto pre investorov nepriaznivé novinky zatienila hlavná správa, ktorou boli výsledky záťažového testu bánk pôsobiacich v USA. Z výsledkov vyplynulo, že väčšina bánk má solídne zásoby kapitálu, dostatočné na prekonanie strednodobého nedostatku medzibankového úverovania a hospodárskeho poklesu. Veľkým prekvapením však bol prepad banky Citigroup, ktorá testom neprešla.

Spoločná mena eurozóny zo začiatku týždňa vykazovala pokles voči americkému doláru, v posledných dvoch dňoch však dokázala otočiť vývoj najmä vďaka dobrým správam z dlhopisových trhov eurozóny a týždeň uzavrela so ziskom +0,34 % na úrovni 1,3167 EUR/USD. Cena zlata v priebehu týždňa podliehala pomerne silnej korekcii a uzavrela ho so stratou 3,3 % na úrovni 1657,5 USD za trójsku uncu.

Minulý týždeň sa darilo spoločnostiam Siemens AG (+6,74 %) a už tradične spoločnosti Apple Inc. (+7,41 %). Prvá menovaná ťažila okrem zvýšenia cieľových cien od SocGen alebo Goldman Sachs aj z dôvery investorov v nový plán do budúcnosti, kedy sa chce spoločnosť sústrediť na rozvíjajúce sa trhy a USA. Druhá menovaná, najhodnotnejšia spoločnosť na svete, podporila svoj rast predstavením nového tabletu modelového radu iPad s poradovým číslom 3.

Tento týždeň analytici očakávajú v eurozóne vývoj platobnej bilancie, indexu nákupných manažérov, nových priemyselných objednávok a spotrebiteľskej dôvery.

TASR informoval Boris Penev, analytik CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s.