Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Hospodársky výbor schválil novelu zákona o obnoviteľných zdrojoch

Ilustračné foto. Foto: TASR/Dušan Hein

Poslanci vládneho výboru novelu odporučili plénu. V NR SR sa o ňom rokuje v skrátenom legislatívnom konaní.

Bratislava 18. decembra (TASR) - Poslanci Výboru Národnej rady SR pre hospodárske záležitosti odporučili plénu schváliť predkladanú novelu zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie (OZE). Takýto postoj vyplynul z dnešného hlasovania poslancov výboru, ku ktorému pristúpili po približne dvojhodinovom rokovaní. Členovia výboru zároveň odobrili pozmeňujúci návrh poslanca Smeru-SD Maroša Kondróta. V ňom sa ruší pôvodne navrhovaná hranica výkonu pre elektrárne s vysoko účinnou kombinovanou výrobou elektriny a tepla, ktoré môžu získať podporu. Pozmeňujúce návrhy opozičných poslancov výbor neodsúhlasil. Rovnako ani návrh predsedu výboru Jána Hudackého (KDH), ktorý odporúčal poslancom nerokovať ďalej o tejto novele.

Zákon sa v súčasnosti prerokúvava v parlamente v skrátenom legislatívnom konaní. Dnes ho plénum hlasovaním poslalo do druhého čítania. Rozprava k nemu by sa mala uskutočniť v stredu (19.12.) a následne príde na rad definitívne hlasovanie.

Opoziční poslanci na rokovaní výboru, ale aj v rozprave v pléne, ostro skritizovali túto novelu z dielne ministra hospodárstva Tomáša Malatinského (nominant Smeru-SD). Nepáči sa im, že je prerokovávaná v skrátenom legislatívnom konaní. A tiež to, že je podľa opozície ako šitá na mieru finančnej skupine.

Minister Malatinský však takéto spájanie novely s finančnou skupinou odmieta. Zákon podľa jeho slov vytvára priestor na znižovanie cien energií.