Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Holandský minister financií odmieta daň z finančných transakcií

Minister Jan Kees de Jager uviedol, že aj napriek tomu, že vláda Holandska podporuje ciele dane z finančných transakcií, tá nepovedie k predpokladanej finančnej stabilizácii.

Amsterdam/Brusel 22. marca (TASR) - Zavedenie dane z finančných transakcií, na ktorom trvá Európska komisia (EK) a má širokú podporu v Európskom parlamente (EP), by poškodilo holandskú ekonomiku. Vyhlásil to v stredu večer holandský minister financií Jan Kees de Jager.

Podľa správy, ktorú dnes potvrdil spravodajský server DutchNews.nl, minister de Jager uviedol, že aj napriek tomu, že vláda Holandska podporuje ciele dane z finančných transakcií, tá nepovedie k predpokladanej finančnej stabilizácii a môže poškodiť dôchodkový systém.

V rozhovore s poslancami holandského parlamentu de Jager uviedol, že chce požiadať Európsku komisiu, aby prišla s náhradným plánom namiesto dane z finančných prevodov. Podľa neho ním môže byť zavedenie takzvanej európskej bankovej dane.

De Jager sa opiera o správu holandskej centrálnej banky, ktorá vo februári uviedla, že daň z finančných prevodov by ťažko zasiahla túto krajinu vďaka jej rozsiahlemu finančnému priemyslu.