Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Ekonomika

Grécky parlament chce preskúmať majetkové pomery politikov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Korupční a nečinní politici sa v Grécku dostávajú pod tlak. Parlament chce ukončiť špekulácie o vysoko postavených politikoch, ktorí uložili svoje peniaze v zahraničí.

Atény 24. augusta (TASR) - Grécky parlament chce poznať majetkové pomery popredných domácich politikov. Preskúmať ich má ministerstvo spravodlivosti. Premiér Antonis Samaras okrem toho sľúbil, že konečne spustí privatizáciu. Informoval o tom webový server Spiegel.de.

Korupční a nečinní politici sa v Grécku dostávajú pod tlak. Parlament chce ukončiť špekulácie o vysoko postavených politikoch, ktorí uložili svoje peniaze v zahraničí. Poslanci požiadali ministerstvo spravodlivosti, aby preskúmalo majetkové pomery vrcholných politikov a porovnalo ich s príjmami, ktoré ohlásili daňovému úradu.

Kontrolóri preskúmajú majetok všetkých premiérov, šéfov strán, ministrov a viceministrov. Kontrolóri sa majú vrátiť až do roku 1974, kedy bola obnovená demokracia po sedemročnej vláde vojenskej junty. Skúmanie sa dotkne aj majetku manželov a manželiek politikov a ich detí.

Vláda premiéra Antonisa Samarasa vyhlásila boj s korupciou. Jeden z bývalých ministrov obrany a jeho manželka sú už vo väzbe. Pri nákupe zbraňových systémov mali zinkasovať provízie vo výške niekoľkých miliónov eur.

Samaras okrem toho oznámil spustenie privatizácie, ktoré je zatiaľ v rovine sľubov. Predaj štátnych podnikov a podielov je pritom kľúčovou časťou úsporného balíka, ktorý má Grécko ochrániť pred krachom. Už v roku 2010 vtedajšia vláda vyhlásila, že z privatizácie získa 50 miliárd eur.

Okrem toho by postupne malo odísť do dôchodku alebo byť prepustených až 150.000 štátnych zamestnancov. Celý proces však brzdia odbory, lokálne úrady a všadeprítomná byrokracia. K tomu ešte treba prirátať obvinenia opozície, že vláda pripravuje rozpredaj rodinného striebra.