Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Grécka vláda našla požadovaných 11,7 mld. eur, ktoré musí ušetriť

Nový grécky minister financií Jannis Stournaras prichádza na stretnutie s predstaviteľmi takzvanej Trojky zahraničných veriteľov, zloženej zo zástupcov Európskej komisie (EK), Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF) v Aténach Foto: TASR/AP

Grécky premiér Antonis Samaras by sa mal s predsedami ďalších dvoch koaličných strán stretnúť dnes podvečer.

Atény 26. júla (TASR) - Grécka vláda našla 11,7 miliardy eur, ktoré musí na základe požiadaviek medzinárodných veriteľov ušetriť v rokoch 2013 a 2014.

Program úspor plánuje dnes predstaviť lídrom vládnucej koalície na konečné schválenie. Oznámil to dnes zdroj z ministerstva financií.

"Vláda dokončila práce na (úspornom) pláne a predloží ho lídrom politických strán," povedal zdroj z ministerstva pre agentúru Reuters.

Grécky premiér Antonis Samaras by sa mal s predsedami ďalších dvoch koaličných strán stretnúť dnes podvečer.

Medzinárodní inšpektori z takzvanej Trojky, teda z Európskej komisie, Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF), budú dnes rokovať s predstaviteľmi gréckej vlády o pokroku krajiny v plnení úsporných opatrení a reforiem. Ich plnenie je podmienkou na uvoľnenie ďalšej pomoci.

Šéfovia inšpekčného tímu budú rokovať s ministrom financií Jannisom Sturnarasom a neskôr (v priebehu dnešného dňa) by mal do Atén pricestovať aj predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso, ktorý bude rokovať s Antonisom Samarasom.