Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Goldman Sachs uvažuje o predaji budovy v Londýne

Ilustračný záber Foto: TASR/AP

Budova by sa mohla predať za viac ako 1 miliardu libier (1,14 miliardy eur), uviedli zdroje oboznámené s plánmi banky.

New York 26. februára (TASR) - Americká banka Goldman Sachs Group zvažuje predaj a následne prenájom svojho nového európskeho sídla v Londýne. Budova by sa mohla predať za viac ako 1 miliardu libier (1,14 miliardy eur), uviedli zdroje oboznámené s plánmi banky.

Goldman Sachs uvažuje, že nehnuteľnosť predá skôr, než sa do nej presťahuje. Budova sa nachádza v blízkosti jej doterajšieho sídla na Fleet Street a banka sa má do nej nasťahovať začiatkom budúceho roka, povedali zdroje, ktoré nechceli byť menované, pretože plán je súkromný. Zatiaľ nebolo prijaté konečné rozhodnutie o predaji nehnuteľnosti, dodali.

Hovorcovia Goldman Sachs a maklérskej spoločnosti CBRE Group, ktorá banke radí pri predaji, odmietli správu komentovať.

Veľký dopyt zahraničných investorov viedol spoločnosti v Londýne, vrátane Lloyds Banking Group a KPMG, aby v uplynulom roku predali a vzápätí si prenajali svoje centrály v britskej metropole.

"Je to inteligentné finančné inžinierstvo zo strany Goldman Sachs," uviedol Hemant Kotak, analytik spoločnosti Green Street Advisors. Dlhodobá nájomná zmluva a reputácia značky Goldman Sachs by mohli pritiahnuť veľký záujem investorov z celého sveta. Goldman by tak mohla dobre zarobiť.

Nová centrála banky v Londýne bude mať okolo 78.000 štvorcových metrov kancelárskeho priestoru a podľa odhadov by v nej mohlo pracovať približne 9600 ľudí.

Presná hodnota budovy bude z veľkej časti určená sumou, ktorú bude Goldman ochotná zaplatiť za nájom. Ceny kancelárií v Londýne nakrátko klesli po referende o brexite v júni 2016, ale pred rokom sa vrátili na pôvodnú úroveň aj napriek očakávanému presunu niektorých bankových prevádzok na kontinent.

(1 EUR = 0,87820 GBP)