Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Goldman Sachs: Pravdepodobnosť brexitu bez dohody sa zvýšila

Goldman Sachs. Foto: TASR/AP

Britskí poslanci v utorok (29.1.) schválili dva pozmeňovacie návrhy. Jeden o opätovnom otvorení dohody o brexite a zmene tzv. írskej poistky (backstop).

Londýn 30. januára (TASR) - Podľa analytikov banky Goldman Sachs pravdepodobnosť, že Spojené kráľovstvo vystúpi z Európskej únie (EÚ) bez dohody, sa zvýšila. Reagovali tak na rozhodnutie britských poslancov, ktorí nariadili premiérke Therese Mayovej, aby opätovne otvorila zmluvu s EÚ o brexite a nahradila kontroverznú dohodu o írskych hraniciach.

Britskí poslanci v utorok (29.1.) schválili dva pozmeňovacie návrhy. Jeden o opätovnom otvorení dohody o brexite a zmene tzv. írskej poistky (backstop) a jej nahradenie bližšie nešpecifikovanými "alternatívnymi opatreniami". A druhý, v ktorom parlament odmieta brexit bez dohody.

Podľa analytikov Goldman Sachs pravdepodobnosť brexitu bez dohody po rozhodnutí parlamentu vzrástla na 15 z 10 % a zároveň pravdepodobnosť, že nedôjde k brexitu klesla na 35 zo 40 %. Avšak potvrdili svoj predchádzajúci odhad, pokiaľ ide o pravdepodobnosť odkladu brexitu na úrovni 50 %.

"Parlament v utorok večer naznačil, že je proti brexitu bez dohody, ale nie je pripravený odložiť brexit, aby úplne vylúčil odchod z EÚ bez dohody," napísali analytici spoločnosti Goldman Sachs.

Uviedli tiež, že utorkové pozmeňovacie návrhy ponúkli "niečo" každej zo skupín poslancov (ktoré majú rozdielne názory na brexit), ale nepriniesli ani trochu jasnosti do celého procesu.