Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

General Motors vstúpil do Peugeotu, získal 7% podiel

Ilustračné fotoFoto: TASR/AP

Obe spoločnosti minulý týždeň informovali, že vytvoria alianciu, ktorá sa bude zaoberať predajom, výskumom a vývojom vozidiel.

Detroit 6. marca (TASR) - General Motors (GM) zaplatí 320 miliónov eur za získanie 7-% podielu vo francúzskom Peugeote. Spojenie síl oboch spoločností by im malo priniesť zisk asi 2 miliardy USD (1,51 miliardy eur). O takú sumu by im mali totiž do roku 2016 klesnúť náklady na vývoj štyroch modelov. Dohoda o spolupráci by mala platiť 10 rokov. Informáciu uverejnili v noci na dnes v americkom Detroite.

Obe spoločnosti minulý týždeň informovali, že vytvoria alianciu, ktorá sa bude zaoberať predajom, výskumom a vývojom vozidiel. Budú vyrábať autá na spoločnom podvozku v úsilí o zníženie svojich výrobných cien.

Dohoda o aliancii by mohla stratiť účinnosť skôr v prípade, ak GM dosiahne v Peugeote 10-% podiel, a to priamo či nepriamo. Môže prestať platiť aj vtedy, ak podiel Peugeotu v PSA klesne pod 15 % alebo ak konkurent získa v PSA 5 % a viac.

Ilustračné foto
Foto: TASR/AP

GM a Peugeot budú predávať svoje vozidlá aj v budúcnosti samostatne.



GM predpokladá, že dohoda by mu mala pomôcť zastaviť 12 rokov stratovosti jeho podnikania v Európe. Produkuje mu ju najmä jeho európska dcéra Opel. Peugeot, ktorý predáva svoje vozidlá vo veľkom rozsahu len v Európe, od dohody očakáva, že sa mu podarí preniknúť aj na trhy v iných častiach sveta.

Vstup GM do PSA Peugeot/Citroën sa začína pre akcionárov francúzskeho koncernu nepríjemne. Kým sa Peugeot usiluje získať na trhu miliardu eur nového kapitálu, akcionári PSA sa majú vzdať dividend za rok 2011. Dnes o tom informovalo vedenie francúzskeho koncernu v Paríži. PSA už predáva nové akcie s veľkou zľavou, kus po 8,27 eura, kým v pondelok (5. 3.) bola ich záverečná cena na burze o 42 % vyššia.

"Napriek kladnému výsledku potrebujeme dividendy, aby sme mohli investovať do projektov," uviedol šéf PSA Jean-Baptiste de Chatillion. Už 31 % nových akcií si upísali rodina Peugeot a General Motors.