Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

GAZPROM: Ceny plynu pre európskych zákazníkov v roku 2013 klesnú

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Cena plynu je závislá od ropného trhu a previazaná s cenami čierneho zlata prostredníctvom dlhodobých kontraktov.

Moskva 18. decembra (TASR) - Gazprom očakáva, že na budúci rok klesne cena, za ktorú vyváža plyn do Európy v rámci dlhodobých kontraktov, informovala agentúra Reuters. Zákazníci si totiž vyrokovali lepšie podmienky, uviedol pre Reuters zdroj z ruského koncernu.

Podľa zdroja sa priemerná cena plynu, ktorý Gazprom vyváža do Európy, zníži na približne 370 USD (281,15 eura) za 1000 kubických metrov (m3) z terajších asi 400 USD. Objem plynu vyvezeného do Európy, kde koncern pokrýva štvrtinu spotreby, by sa mal v porovnaní s týmto rokom zvýšiť.

Priemerná cena za rok 2012 dosiahne do konca roka 105 USD až 415 USD za 1000 m3, uviedol Gazprom. Vlani predstavovala 390 USD.

Cena plynu je závislá od ropného trhu a previazaná s cenami čierneho zlata prostredníctvom dlhodobých kontraktov. Obe palivá zvyknú produkovať rovnakí exportéri a často sa využívajú v rovnakých odvetviach.

Gazprom ustupuje tlaku svojich európskych zákazníkov a súhlasil so znížením cien plynu a zmiernením zmluvných záväzkov. Podľa zdroja agentúry Reuters export koncernu do Európy v roku 2013 vzrastie na 152 miliárd m3 z približne 140 miliárd m3 očakávaných v tomto roku. "To je základný scenár, ktorý sa v priebehu roka ešte bude meniť," dodal.