Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Význam Gabčíkova je v ochrannom a hydroenergetickom potenciáli

pohľad na prevádzku ľavej plavebnej komory Vodného diela na stupni Gabčíkovo, v popredí vpravo premostenie vstupu lodí z dolnej rejdy. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Dunaj má v rámci celého svojho koryta pomerne veľký spád, čo je predpoklad pre využitie vody na výrobu zelenej, elektrickej energie.

Bratislava 15. júna (TASR) – Prioritný účel, pre ktorý bolo vybudované Vodné dielo Gabčíkovo (VDG), je zabezpečenie ochrany územia pred veľkými vodami Dunaja. Obyvateľom Slovenska však prináša aj nemalý energetický prínos.


"Práve počas prvých júnových dní sa naplno prejavila užitočnosť vodného diela pri protipovodňových opatreniach," uviedol riaditeľ štátneho podniku Vodohospodárska výstavba (VVB) Ladislav Lazár. Podľa neho zabrániť zatopeniu Žitného ostrova nepomohli iba 18-metrové hrádze priehrady, ale aj schopnosť cez vodné dielo usmerňovať odtok vodnej masy do starého koryta Dunaja.

"Kým stúpala voda v Bratislave, viac sa púšťalo do starého koryta Dunaja, keď sa, naopak, dvíhala voda v Štúrove, do starého koryta sa púšťalo menej vody, ako pritekalo z Rakúska," vysvetlil Lazár základný systém regulácie počas júnových povodňových stavov na Dunaji. Ako zdôraznil, nebyť týchto možností a vodného diela, následky júnovej povodne by boli oveľa horšie ako to, čo spôsobila povodeň v roku 1965.

"Vtedy mal navyše aj Dunaj menší prietok, okolo 9000 kubických metrov, v tomto roku sa v čase kulminácie 6. júna valilo v Bratislave Dunajom viac ako 10.700 kubíkov vody za sekundu," spresnil Lazár. Tieto skutočnosti podľa neho iba potvrdzujú fakt, že rozhodnutie Československa dokončiť vodné dielo Gabčíkovo napriek tomu, že Maďarsko zastavilo práce na stupni Nagymaros, bolo už len z dôvodu ochrany územia pred veľkou vodou dobrým rozhodnutím.

Lazár však zdôraznil aj hydroenergetický potenciál vodného diela. V Gabčíkove sa podľa jeho slov cielene využil fakt, že v týchto miestach má Dunaj v rámci celého svojho koryta pomerne veľký spád, čo je predpoklad pre využitie vody na výrobu zelenej, elektrickej energie. "Gabčíkovo vyrába ročne 2.500.000 megawattov elektrickej energie, čo ho radí do prvej desiatky najvýkonnejších vodných elektrární v Európe," povedal Lazár a spresnil, že vodné dielo produkuje deväť percent všetkej elektrickej energie, ktorá sa na Slovensku spotrebuje. "To je prínos vodného diela, ktorý, dá sa povedať, ľudia cítia každodenne," dodal riaditeľ VVB.