Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

G. Oettinger: EK odmietne taliansky návrh rozpočtu

Na archívnej snímke komisár Európskej únie (EÚ) pre digitálnu ekonómiu a spoločnosť Günther Oettinger. Foto: TASR/AP

Tento krok sa očakával, keďže nová talianska vláda zložená z populistického Hnutia piatich hviezd a pravicovej strany Liga naplánovala v návrhu rozpočtu výrazne vyšší schodok, než požaduje EÚ.

Brusel 17. októbra (TASR) - Taliansky návrh rozpočtu narazil pre vyšší deficit na odpor Európskej komisie (EK). Európsky komisár pre rozpočet Günther Oettinger pre Spiegel povedal, že EK taliansky návrh oficiálne zamietne.

"Potvrdila sa domnienka, že taliansky rozpočtový návrh na rok 2019 nie je v súlade so záväzkami, ktoré existujú v EÚ," povedal Oettinger. Príslušný list komisára pre hospodárske a finančné záležitosti Pierra Moscoviciho by mal doraziť do Ríma vo štvrtok (18. 10.) alebo v piatok (19. 10.).

Tento krok sa očakával, keďže nová talianska vláda zložená z populistického Hnutia piatich hviezd a pravicovej strany Liga naplánovala v návrhu rozpočtu výrazne vyšší schodok, než požaduje EÚ. Deficit by mal dosiahnuť 2,4 % hrubého domáceho produktu (HDP), pričom predchádzajúca vláda prisľúbila maximálne 0,8 % HDP.