Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Francúzi by mali pracovať dlhšie

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP Photo

Dôvodom je zväčšujúca sa diera v dôchodkovom systéme.

Paríž 16. júna (TASR) - Francúzi budú musieť pracovať viac rokov, ak má krajina zredukovať zväčšujúcu sa dieru v dôchodkovom systéme. Uvádza to najnovšia správa komisie vedenej bývalým ministrom školstva Yannickom Moreauom. Očakáva sa, že deficit v dôchodkovom systéme by mal do roku 2020 vzrásť na 20 miliárd eur. Informovala o tom agentúra DPA.

V správe, ktorú zadala súčasná vláda, zverejnenej koncom tohto týždňa, experti odporučili zvýšenie minimálneho počtu rokov, ktoré musia Francúzi odpracovať, aby mali nárok na plný dôchodok. V súčasnosti je to 41,5 roka, podľa expertov by sa mal počet rokov zvýšiť na 44. Pre ľudí narodených pred rokom 1966 však navrhla, aby ich minimálny počet odpracovaných rokov na poberanie plnej výšky dôchodku vzrástol na 43.

Prezident Francois Hollande by chcel reformy presadiť do konca tohto roka. Vyriešenie rastúceho deficitu dôchodkového systému bolo aj jednou z podmienok Európskej komisie, keď minulý mesiac dala Francúzsku dva roky navyše na zníženie rozpočtového schodku pod 3 % hrubého domáceho produktu. Hollande však bude musieť čeliť tlaku silných francúzskych odborov. Tie ešte pred zverejnením správy Moreauovej komisie oznámili, že na jeseň plánujú sériu štrajkov.

Francúzsko si pritom ešte pamätá rozsiahle protesty proti predchádzajúcej dôchodkovej reforme za éry Hollandovho predchodcu Nicolasa Sarkozyho. Milióny ľudí vyšli v roku 2010 do ulíc na protest proti Sarkozyho plánom zvýšiť vek odchodu do dôchodku zo 60 na 62 rokov. Sarkozy nakoniec svoje presadil, no odbory mu tvrdý postoj nikdy neodpustili. V roku 2012 nastúpil do úradu prezidenta Francois Hollande a medzi prvými krokmi, ktoré urobil, bolo zmiernenie reformy, keď umožnil ľuďom, ktorí začali pracovať v mladom veku, opätovný odchod do dôchodku vo veku 60 rokov.