Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Finančná správa identifikovala počas kontroly 222 porušení zákona

Na archívnej snímke motorové vozidlo Finančnej správy. Foto: TASR/Marko Erd

Medzinárodná akcia bola zameraná na boj proti nezákonnej preprave falzifikátov, omamných a psychotropných látok či chránených druhov rastlín a živočíchov.

Bratislava 12. septembra (TASR) - Slovenská finančná správa identifikovala počas niekoľkotýždňovej kontrolnej akcie, ktorá bola zrealizovaná naprieč Európskou úniou, 222 porušení zákona. Na Slovensku to bola najčastejšie kúpa tovaru porušujúceho právo na duševné vlastníctvo. Médiá o tom vo štvrtok informovalo Finančné riaditeľstvo SR s tým, že finančná správa zaistila tovar ako tenisky, oblečenie či hračky.

Medzinárodná akcia bola zameraná na boj proti nezákonnej preprave falzifikátov, omamných a psychotropných látok či chránených druhov rastlín a živočíchov. Akciu koordinoval Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF).

Len v Slovenskej republike bolo predložených na kontrolu celkom 161.118 kusov zásielok z tretích krajín. "Tie kontrolovali príslušníci finančnej správy na pobočkách colných úradov na poštách či letiskách, a to buď úplnou osobnou kontrolou tovaru, alebo prostredníctvom špeciálnych technológií," konkretizovalo Finančné riaditeľstvo SR.

Príslušníci finančnej správy z Kriminálneho úradu finančnej správy a colných úradov v Bratislave, Prešove, Košiciach, Banskej Bystrici a Žiline využívali pri tejto kontrolnej akcii viaceré druhy špeciálnej techniky, napríklad RTG prístroje na skenovanie zásielok či spektrometre, ale rovnako aj činnosť služobných psov cvičených na vyhľadávanie omamných a psychotropných látok a tabakových výrobkov.

Na kontrolnej akcii sa zúčastnilo 22 členských štátov Európskej únie vrátane Slovenska. Počas operácie colné orgány skontrolovali malé zásielky prepravené prostredníctvom poštových a expresných kuriérskych služieb. Zamerali sa tiež na kontrolu obchodnej činnosti subjektov na tzv. „otvorenom“ internete aj na Darkwebe.