Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Za nárastom a prepadom bitcoinov môže byť autor tetheru

Logo bitcoinu, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tether vznikol, aby uľahčil prevod klasickej na virtuálnu menu a súčasne sa snažil byť stabilnou alternatívou k bitcoinu.

Brusel 12. februára (TASR) - Tajomný Holanďan, ktorý možno hýbe vývojom kryptomien vo svete a stojí aj za vlaňajším prudkým nárastom bitcoinu, je Jan Ludovicus van der Velde. Informovala o tom minulý týždeň belgická televízna stanica RTBF.

Van der Velde sa v posledných týždňoch, keď cena bitcoinu začala prudko klesať, správal veľmi nenápadne, čo vzbudilo pozornosť novinárov a blogerov venujúcich sa tejto oblasti, aby začali pátrať po jeho digitálnych stopách. Podarilo sa im nájsť jeho účet na LinkedIn, podľa ktorého má sídlo v Hongkongu a vystupuje na ňom pod mierne pozmeneným menom Jean-Louis van der Velde.

Podľa belgickej televíznej stanice by Jan Ludovicus van der Velde mohol byť ústrednou postavou obrovského podvodu týkajúceho sa virtuálnej meny bitcoin. Van der Velde je oficiálnym autorom inej kryptomeny tether, ktorá sa zrodila v roku 2014. Tá medzi digitálnymi menami nahrádza americký dolár. Tether vznikol, aby uľahčil prevod klasickej na virtuálnu menu a súčasne sa snažil byť stabilnou alternatívou k bitcoinu.

Každá digitálna minca tetheru by mala byť podložená skutočným dolárom na účte spoločnosti Tether Limited, RTBF však upozornila, že okolo dvoch miliárd tetherov, ktoré boli v obehu začiatkom roka 2018, nebolo v skutočnosti krytých reálnou menou.

Mediálny lov na záhadného Holanďana podľa televízie nastal po tom, ako anonymná správa upozornila na úzke prepojenie medzi tetherom a bitcoinom. V druhej polovici roku 2017 boli vydané stovky miliónov tetherov a je pozoruhodné, že každému prudkému nárastu bitcoinu predchádzali masívne emisie tethera. To vedie médiá k špekuláciám, že Van der Velde mohol použiť tether na kúpu bitcoinu a umelo tak nafúknuť cenu najznámejšej virtuálnej meny.

RTBF upozornila, že hoci je to iba pracovná hypotéza, odborníci ju vnímajú vážne. Americký denník New York Times uviedol, že Van der Velde bol generálnym riaditeľom spoločnosti Bitfinex, prvej celosvetovej platformy na výmenu kryptomien za reálne meny. V USA už americký regulátor trhov rozbehol vyšetrovanie týkajúce sa prepojenia medzi tetherom a Bitfinexom.

Belgický finančný denník Les Echos v tejto súvislosti dodal, že investori veľmi rýchlo a veľmi citlivo zareagovali na tieto podozrenia a na vyšetrovanie v USA. Dôkazom toho je aj skutočnosť, že za jeden týždeň bitcoin stratil viac ako 40 % svojej predošlej hodnoty.

Spravodajca TASR Jaromír Novak