Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Počet schválených hypoték v Británii sa v apríli vráti k rastu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Napriek zvýšeniu počtu schválených hypoték však ekonómovia neočakávajú, že v nasledujúcich mesiacoch by malo dôjsť k výraznejšiemu rastu aktivity v tejto oblasti.

Londýn 25. mája (TASR) - Po marcovom poklese sa proces schvaľovania hypoték v Británii minulý mesiac opäť zotavil. Uviedol to inštitút UK Finance. Napriek zvýšeniu počtu schválených hypoték však ekonómovia neočakávajú, že v nasledujúcich mesiacoch by malo dôjsť k výraznejšiemu rastu aktivity v tejto oblasti.

Podľa UK Finance schválili britské banky 38.049 úverov na bývanie. V marci to bolo 37.606. Inštitút začal na trhu pôsobiť v lete minulého roka, pričom vznikol zlúčením väčšiny aktivít šiestich finančných skupín vrátane Britskej bankovej asociácie (BBA). Tá pôvodne zverejňovala údaje o vývoji v oblasti hypoték zo strany bánk, ktoré boli jej členmi.

Zvýšil sa aj objem úverov. Hrubý objem hypotekárnych úverov vzrástol v apríli medziročne o 13,3 % na 20,4 miliardy libier (23,30 miliardy eura). Hansen Lu, ekonóm z Capital Economics, však predpokladá, že schvaľovanie úverov zotrvá na približne rovnakej úrovni až do konca roka. Ako dodal, v porovnaní s rokom 2017 sa počty schválených hypoték ku koncu roka 2018 príliš líšiť nebudú.