Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Kurz eura klesol na 1,1546 USD/EUR

Foto: TASR/AP

Euro tak prišlo o časť výrazných kurzových ziskov z predchádzajúcich dní.

Frankfurt nad Mohanom 12. októbra (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny na konci týždňa mierne klesol. V piatok neskoro popoludní sa predávala po 1,1546 USD, pričom ešte ráno sa jej kurz pohyboval nad úrovňou 1,16 USD/EUR.

Európska centrálna banka (ECB) stanovila v piatok referenčný kurz na 1,1574 (vo štvrtok: 1,1575) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8640 (0,8639) eura.

Euro tak prišlo o časť výrazných kurzových ziskov z predchádzajúcich dní. Komisár EÚ pre rozpočet a ľudské zdroje Günther Oettinger sa skepticky vyjadril k nedávnemu posilneniu spoločnej európskej meny. "Okrem iných oblakov na nebi je aj výmenný kurz medzi eurom a dolárom dôvodom na znepokojenie," povedal Oettinger pred novinármi v Bruseli. Celkovo sa obáva vývoja na finančných trhoch. V posledných dňoch sa pod tlak dostali akciové trhy.

Pod tlak sa dostala britská libra. Dôvodom sú obavy z vládnej krízy v Británii. V poslednom čase sa objavujú signály, že dohoda medzi EÚ a Britániou o brexite je na dohľad. Britská premiérka Theresa Mayová podľa mediálnych správ uvažuje o možnosti časovo neohraničeného členstva v colnej únii EÚ, ak sa nenájde lepšie riešenie chúlostivého problému írskej hranice. To však vyvolalo dohady, že viacerí ministri, ktorí patria medzi zástancov radikálnejšieho rozchodu s EÚ, môžu na protest proti tomu rezignovať.