Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Americký Fed tento mesiac zrejme zvýši úrokové sadzby

Šéfka americkej centrálnej banky Fed Janet Yellenová Foto: TASR/AP

Situácia na trhu práce v USA pokračuje v zlepšovaní, čo čoraz viac zvyšuje očakávania, že americká centrálna banka po roku opäť zvýši úrokové sadzby.

Washington 3. decembra (TASR) - Situácia na trhu práce v USA pokračuje v zlepšovaní, čo čoraz viac zvyšuje očakávania, že americká centrálna banka (Fed) po roku opäť zvýši úrokové sadzby.

Miera nezamestnanosti v USA v novembri padla zo 4,9 % v októbri na 4,6 %, čo je najmenej za vyše 9 rokov, uviedlo v piatok (2. 12.) americké ministerstvo práce. Tým sa prakticky dosiahla plná zamestnanosť, čo je jeden z cieľov Fedu. Súkromné firmy a štát vytvorili v novembri 178.000 nových pracovných miest, čo bolo viac, než očakávali experti.

To by mohol byť konečný argument pre predstaviteľov menového výboru (FOMC) centrálnej banky, aby v polovici decembra, teda ešte pred zasadnutím Donalda Trumpa do prezidentského kresla, sprísnili menovú politiku.

Zvýšenie úrokových sadzieb tento mesiac je hotová vec, uviedol ekonóm nemeckej krajinskej banky Helaba Ralf Umlauf. A údaje zverejnené ministerstvom práce podľa neho podporujú tento predpoklad.

Keďže Európska centrálna banka (ECB) zrejme bude pokračovať vo svojej extrémne uvoľnenej menovej politike, euro sa voči doláru oslabilo. Investori po pozitívnej správe z trhu práce počítajú so zvýšením úrokových sadzieb v USA ešte v tomto mesiaci.

Fed drží svoj kľúčový úrok v pásme 0,25 % až 0,50 % od vlaňajšieho decembra. Šéfka banky Janet Yellenová už signalizovala, že čoskoro bude primerané zvýšenie úrokových sadzieb.

Mnohí experti očakávajú, že Fed v polovici decembra zvýši kľúčový úrok o štvrť percentuálneho bodu, a ak bude vývoj v ekonomike USA naďalej pozitívny, v roku 2017 by sadzba mohla vzrásť ešte dvakrát.

V 3. kvartáli hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov medziročne stúpol o 3,2 %, čo bolo najviac od leta 2014. Experti predpokladajú, že ekonomika by na budúci rok mohla dostať ďalšie stimuly vďaka plánom Donalda Trumpa týkajúcich sa zníženia daní a investícií do infraštruktúry.