Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

ECB utlmila očakávania rýchleho ukončenia uvoľnenej menovej politiky

Prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi počas tlačovej konferencie 25. januára 2018 vo Frankfurte mad Mohanom. Európska centrálna banka (ECB) podľa očakávania nezmenila svoje kľúčové úrokové sadzby, ani menovú politiku. Foto: TASR/AP

Kľúčový úrok zostal na nulovej úrovni, sadzba pre jednodňové refinančné operácie na 0,25 % a depozitná sadzba na -0,40 %.

Frankfurt nad Mohanom 25. januára (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) utlmila očakávania skorého ukončenia svojej extrémne uvoľnenej menovej politiky. Tempo rastu spotrebiteľských cien sa trvale nezrýchľuje smerom k inflačnému cieľu banky. Strážcom meny tiež spôsobuje starosti silné euro.

Rada guvernérov ECB na svojom štvrtkovom zasadnutí v súlade s očakávaniami nezmenila nastavenie menovej politiky. Kľúčový úrok zostal na nulovej úrovni, sadzba pre jednodňové refinančné operácie na 0,25 % a depozitná sadzba na -0,40 %. ECB tiež potvrdila, že bude pokračovať v programe nákupu aktív v súlade s plánom.

"Na základe dnešných údajov a analýz vidím len veľmi malú šancu, že by úrokové sadzby mohli vzrásť ešte v tomto roku," uviedol šéf ECB Mario Draghi na tlačovej konferencii po skončení zasadnutia Rady guvernérov.

ECB nedala žiaden signál sprísňovania menovej politiky. Trh v poslednom čase špekuloval, že ECB zmení rétoriku pri smerovaní očakávaní budúceho vývoja menovej politiky, alebo že dokonca naznačí ukončenie programu nákupu dlhopisov. Diskusie o zmene rétoriky sa ešte ani nezačali, upozornil Draghi.

Aj keď ekonomika eurozóny v poslednom čase robustne rastie, inflácia zostáva nízka. V decembri spotrebiteľské ceny v menovej únii medziročne stúpli o 1,4 % po 1,5-% zvýšení v novembri. ECB zaručuje cenovú stabilitu pri medziročnej inflácii tesne pod dvomi percentami.

Podľa Draghiho je pre zrýchlenie tempa rastu cien smerom k inflačnému cieľu naďalej potrebná výrazná podpora zo strany menovej politiky. "Môžeme už ohlásiť víťazstvo? Odpoveď je jasná: Nie, ešte nie."

Strážcom meny tiež spôsobuje obavy silné euro, ktoré zdražuje export a zlacňuje import, čo utlmuje infláciu. "Aktuálna volatilita výmenného kurzu predstavuje neistotu, ktorá vyžaduje pozorné sledovanie," uviedol Draghi. Kurz eura sa aktuálne pohybuje na úrovniach najvyšších približne za 3 roky.