Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Čína je opäť najväčším veriteľom USA

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Čína na konci júna vlastnila štátne dlhopisy USA v objeme 1,147 bilióna USD (979,50 miliardy eur).

Washington 16. augusta (TASR) - Čína v júni vo veľkom nakupovala americké štátne dlhopisy a opäť sa stala najväčším veriteľom USA.

Podľa amerického ministerstva financií Čína v júni predbehla Japonsko na pozícii najväčšieho veriteľa Spojených štátov. Peking zjavne využil slabý dolár, aby nakúpil dlhopisy americkej vlády, uviedol ekonóm spoločnosti Daiwa Capital Markets Kevin Lai.

Avšak vzťah dvoch najväčších svetových ekonomík je od zvolenia Donalda Trumpa za amerického prezidenta problematický. Trump začiatkom tohto týždňa spustil skúmanie, ako sa Čína správa k duševnému vlastníctvu, čo môže nakoniec viesť k trestným opatreniam, ako napríklad zvýšenie ciel na čínsky dovoz.

Čína na konci júna vlastnila štátne dlhopisy USA v objeme 1,147 bilióna USD (979,50 miliardy eur), uviedlo americké ministerstvo financií. Hodnota dlhopisov, ktoré drží Japonsko, klesla na 1,091 bilióna USD. S veľkým odstupom je Írsko tretím najväčším veriteľom Spojených štátov. Dublin mal na konci júna americké štátne dlhopisy v celkovej hodnote 302,5 miliardy USD.