Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Britské domácnosti s pesimizmom očakávajú vývoj ich financií

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Inflačné očakávania domácností sa v auguste zhoršili. Hodnota príslušného indexu klesla na 88,7 bodu z júlového štvormesačného maxima 89,3 bodu.

Londýn 21. augusta (TASR) - Britské domácnosti sú naďalej pesimistické, pokiaľ ide o ich osobné finančné vyhliadky, aj keď sa finančné tlaky na ne zmiernili. Vyplýva z prieskumu agentúry IHS Markit a spoločnosti Ipsos Mori, ktorá poskytuje finančné informácie.

Podľa tohto prieskumu sa tzv. index financií domácností, alebo HFI, po očistení od sezónnych vplyvov v auguste zvýšil na 43,5 bodu z 41,6 bodu v júli, čo bola jeho najnižšia úroveň za tri roky.

Hodnota indexu menšia ako 50 bodov však signalizuje, že v domácnostiach prevláda pesimistický názor na ich finančnú situáciu.

A čiastkový index očakávaní, ktorý odráža vyhliadky domácností na vývoj ich financií v nasledujúcich 12 mesiacoch, sa v auguste mierne zvýšil na 47,2 zo 47,1 bodu v predchádzajúcom mesiaci, ale tiež zostal pod hranicou 50 bodov, už 17. mesiac v rade.

Iné prieskumy pritom ukázali, že aktivita na pracoviskách v Británii v auguste vzrástla a najviac za šesť mesiacov. Aj príjmy zamestnancov sa zvýšili, ale tempo ich rastu zaostáva za infláciou.

Inflačné očakávania domácností sa v auguste zhoršili. Hodnota príslušného indexu klesla na 88,7 bodu z júlového štvormesačného maxima 89,3 bodu.

Podiel domácností, ktoré predpokladajú, že centrálna banka Bank of England v nasledujúcich 12 mesiacoch zvýši základnú úrokovú sadzbu, v auguste prudko klesol na 33 % zo 48 % v júli.