Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Boj SR proti daňovým podvodom prezentoval F. Imrecze v Londýne

Na snímke prezident Finančnej správy František Imrecze. Foto: TASR - Michal Svítok

MMF podľa Macíkovej ocenil pokrok Slovenska v znížení daňovej medzery na dani z pridanej hodnoty (DPH) zo 41 % na 28,6 % za štyri roky.

Bratislava/Londýn 22. júna (TASR) - Koordinovaný boj proti daňovým podvodom na Slovensku ocenil Medzinárodný menový fond (MMF). Informovala o tom hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková. Opatrenia, ktoré Slovensko v tejto oblasti prijalo, prezentoval prezident daniarov František Imrecze na dvojdňovom medzinárodnom workshope na tému boja proti daňovým podvodom v Londýne.

"Prítomných najviac zaujala procesná logika našich analytických systémov, napríklad možnosť pracovať s konkrétnymi rizikovými transakciami z kontrolného výkazu. Taktiež virtuálna registračná pokladnica a úplná kontrola nad výrobou a distribúciou kontrolných známok na lieh a tabak. Prepojenie do jedného analytického riešenia bolo pre väčšinu zúčastnených veľmi progresívne riešenie," zhodnotil Imrecze.

MMF podľa Macíkovej ocenil pokrok Slovenska v znížení daňovej medzery na dani z pridanej hodnoty (DPH) zo 41 % na 28,6 % za štyri roky. Zodpovedá to ročnému rastu hrubého domáceho produktu (HDP) o 0,82 % len z efektivity výberu DPH.

Výsledkom boja proti daňovým podvodom je podľa finančnej správy prínos do štátneho rozpočtu v celkovej sume viac ako 2,66 miliardy eur za uplynulé štyri roky. "Boj proti daňovým podvodom pokračuje aj naďalej, a to vo forme viac ako dvadsiatich opatrení, ktoré vláda SR schválila minulý mesiac v rámci tretieho Akčného plánu boja proti daňovým podvodom," doplnila Macíková.