Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

R. Fico nevidí dôvod, prečo by nemali vymenovať Jahnátka za šéfa ÚRSO

Na archívnej snímke predseda vlády SR Robert Fico (druhý zľava), v pozadí Ľubomír Jahnátek. Foto: TASR - Michal Svítok

Jahnátek podľa dnešných slov premiéra o 10 konských dĺžok vo výberovom konaní prevýšil ostatných uchádzačov.

Bratislava 6. júla (TASR) - Exminister hospodárstva Ľubomír Jahnátek sa o post predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) pravdepodobne obávať nemusí. Pôvodne mal byť menovaný za šéfa regulačného úradu dnes, rokovanie vládneho kabinetu sa však nekonalo. Vláda by mala najbližšie zasadať 24. júla.

Jahnátek podľa dnešných slov premiéra Roberta Fica (Smer-SD) "o 10 konských dĺžok" vo výberovom konaní prevýšil ostatných uchádzačov. V Jahnátkovi sa podľa Fica skĺbilo to, že bol navrhnutý zamestnávateľskými zväzmi, nie je členom politickej strany, predtým pracoval v tomto odbore a vyzná sa v ňom. "Je to zároveň človek, ktorý uznáva silný regulačný rámec. Nevidím preto žiadny dôvod, ak ho odporučila aj výberová komisia, aby ho vláda nevymenovala," vyhlásil dnes v Gabčíkove predseda vlády SR.

Jahnátka odporučila na post šéfa ÚRSO výberová komisia na Ministerstve hospodárstva (MH) SR 28. júna 2017. "Výsledok výberového konania je, že komisia odporučila pána Jahnátka. Myslím si, že sa stotožním s týmto návrhom a navrhnem ho budúci týždeň na rokovaní vlády. Z mojich informácií vyplýva, že zo štyroch kandidátov jasne vyčnieval. Komisia ho vyhodnotila ako najlepšieho," povedal 28. júna šéf MH SR Peter Žiga (Smer-SD) po rokovaní vládneho kabinetu.

Upozornil, že Jahnátek nie je člen strany Smer-SD. "Bol vždy len nominantom strany Smer-SD. Neznamená to, že aj stranícky kandidát nemôže byť transparentný a nezávislý. Jeho nominácia prišla zo strany Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR, neprišla teda zo strany vlády alebo MH SR," poznamenal minister.

Ak sa komisia zložená zo zástupcov MH SR, Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ), AZZZ, Klubu 500 a Združenia miest a obcí (ZMOS) jednomyseľne zjednotila na tomto kandidátovi, nemá podľa vlastných slov dôvod spochybňovať jej rozhodnutie.

Jahnátek by na ÚRSO mohol podľa Žigu nastúpiť v polovici júla. "Potrebujeme, aby nastúpil čím skôr, pretože leto je obdobie, keď sa schvaľujú cenové rozhodnutia a všetky dôležité rozhodnutia týkajúce sa cien elektriny a iných energií," doplnil koncom júna šéf MH SR.

Opačný názor má opozičné hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO-NOVA). Jeho poslanci považujú nomináciu Jahnátka, súčasného poslanca NR SR za stranu Smer-SD, na post šéfa regulačného úradu za škandalóznu. Opozícia žiada, aby vláda výberové konanie na šéfa ÚRSO zopakovala aj s verejným vypočutím kandidátov.