Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Facebook zavedie svoju digitálnu menu s názvom libra na budúci rok

Facebook. Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Facebook použije na vytvorenie libry technológiu blockchain, ktorá je základom aj iných kryptomien, ako je najznámejšia z nich, bitcoin.

San Francisco 18. júna (TASR) - Sociálna sieť Facebook v utorok oznámila, že svoju digitálnu menu s názvom libra zavedie na budúci rok. Bude určená na platby na internete a na vlastnej platforme sociálnej siete.

Facebook použije na vytvorenie libry technológiu blockchain, ktorá je základom aj iných kryptomien, ako je najznámejšia z nich, bitcoin.

No na rozdiel od bitcoinu bude digitálna libra naviazaná na tvrdé meny, ako sú dolár a euro, aby bola menej náchylná na prudké výkyvy kurzov. Akcie sociálnej siete sa po zverejnení správy posilnili o 1,58 %.

Zavedenie digitálnej meny libra je považované za implicitné potvrdenie technológie blockchain a v menšej miere aj kryptoaktív, ktoré boli prvýkrát vytvorené v roku 2009, keď osoba alebo osoby známe ako Satoši Nakamoto vytvorili prvý bitcoin.

Digitálne platby na Facebooku budú podporovať viac ako dve desiatky firiem vrátane Mastercard, PayPal, Uber či Spotify. Na kryptomenu bude dohliadať spoločnosť so sídlom v Ženeve s názvom Libra Association, pričom mnohí z uvedených podporovateľov sú členmi tejto nezávislej organizácie.

Facebook tiež vytvára digitálnu peňaženku s názvom Calibra, ktorá umožní používateľom bezpečne ukladať svoje libry.