Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Facebook kúpil 750 patentov od IBM, pripravuje sa na patentové spory

Foto: TASR/AP

Spoločnosť Yahoo minulý týždeň zažalovala Facebook pre porušenie 10 jej patentov.

Menlo Park 23. marca (TASR) - Facebook kúpil od IBM stovky patentov, aby bola pripravená na patentové spory. Takúto žalobu podala na koncern napríklad spoločnosť Yahoo. Hovorca Facebooku potvrdil akvizíciu, ale neposkytol žiadne ďalšie detaily.

Podľa agentúry Bloomberg, ktorá sa odvoláva na osobu oboznámenú s transakciou, prevádzkovateľ populárnej sociálnej siete získal od IBM 750 patentov, ktoré sa týkajú softvérových a sieťových technológií. Podľa online služby Law360 sú medzi nimi aj patenty, ktorých licencie má Yahoo.

Spoločnosť Yahoo minulý týždeň zažalovala Facebook pre porušenie 10 jej patentov, pokrývajúcich napríklad reklamu alebo kontrolu súkromia. Táto žaloba môže ohroziť vstup Facebooku na burzu.

Facebook má ako relatívne mladá firmy len malé portfólio patentov. Podľa dostupných informácií vlastní 56 patentov a požiadal o registráciu približne 500 patentov.

Vstup na burzu


Facebook na jar plánuje vstup na burzu, ktorý by mu mal priniesť okolo 5 miliárd USD (3,8 miliardy eur). Má to byť najväčší vstup na burzu spomedzi internetových spoločností.

Už dlho sa špekuluje o burzovej hodnote Facebooku, ktorá by mohla dosiahnuť až 100 miliárd USD.

Patentové žaloby by mohli mať negatívny vplyv na úspech prvotnej ponuky akcií (IPO).
Koncern IBM so svojím obrovským portfóliom patentov naďalej hrá úlohu "dodávateľa zbraní" proti patentovým žalobám v odvetví. IBM napríklad predal rôzne patenty Google, ktorého operačný systém Android je už dlho tŕňom v oku Apple a Microsoftu.

IBM je v USA patentovým šampiónom, len vlani získal viac než 6000 nových patentov.

Facebook po žalobe Yahoo vyhlásil, že sa proti nej bude brániť všetkými prostriedkami. Obe spoločnosti si konkurujú v oblasti internetovej reklamy.