Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Európsky patentový úrad bude v Londýne, Paríži a Mníchove

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ukončenie 40 rokov trvajúcich ťahaníc o sídle Európskeho patentového úradu europolitici ukončili rozhodnutím, že toto sídlo bude rozdelené medzi Londýn, Paríž a Mníchov.

Brusel 29. júna (TASR) - Predseda Európskej rady Herman Van Rompuy na záver dvojdňového summitu EÚ v Bruseli uviedol, že európski lídri sa dohodli na vyriešení dlhoročného sporu, ktorý predstavovalo zriadenie Európskeho patentového úradu.

Lídri EÚ sa dnes dohodli na variante, ktorú európske médiá avízovali už niekoľko dní pred summitom. O dohode informoval Van Rompuy aj prostredníctvom odkazu na sociálnej sieti Twitter.

Ukončenie 40 rokov trvajúcich ťahaníc o sídle Európskeho patentového úradu europolitici ukončili rozhodnutím, že toto sídlo bude rozdelené medzi Londýn, Paríž a Mníchov. Patentové žiadosti budú rozdelené medzi tieto tri veľkomestá podľa jednotlivých kategórií.

Zatiaľ je isté napríklad to, že londýnske sídlo Európskeho patentového úradu sa bude zaoberať návrhmi z oblasti farmaceutického priemyslu a prírodných vied.