Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Európsky Airbus vraj postaví montážny závod v USA

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Závod v meste Mobile by mal vyrábať modely A320, ktorých modernizovaná verzia A320Neo je predajným hitom.

Paríž 29. júna (TASR) - Európsky výrobca lietadiel Airbus plánuje, že v USA postaví montážny závod na výrobu lietadiel A320. Airbus chce teda vyrábať na domácom trhu svojho najväčšieho rivala Boeingu.

Rozhodnutie o výstavbe by mal v pondelok (2. 7.) oznámiť nový šéf Airbusu Fabrice Brégier, uviedol tradične dobre informovaný francúzsky ekonomický denník Les Echos s odvolaním sa na "interné zdroje". Hovorca Airbusu povedal pre nemeckú tlačovú agentúru DPA, že koncern mal vždy v úmysle "hľadať možnosti, ako rozšíriť svoju prítomnosť na globálnom trhu. Ešte nepadlo konečné rozhodnutie."

Aj New York Times informoval o týchto plánoch európskeho výrobcu lietadiel. Zdá sa teda, že Airbus úspešne zavŕšil sedemročné rokovania s úradmi amerického štátu Alabama. Závod v meste Mobile by mal vyrábať modely A320, ktorých modernizovaná verzia A320Neo je predajným hitom.

Bol by to štvrtý montážny závod Airbusu po továrňach v Hamburgu, Toulouse a čínskom Tchien-ťine. Dôvody plánu na výstavbu závodu v USA je snaha o zabezpečenie proti kolísaniu výmenných kurzov a posilnenie prítomnosti na americkom trhu.