Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Europoslanci odobrili obchodnú dohodu EÚ s Japonskom

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Dohoda o voľnom obchode medzi Japonskom a EÚ (JEFTA), ktorá vstúpi do platnosti 1. februára 2019, bude pokrývať záujmy približne 600 miliónov spotrebiteľov a obsiahne takmer tretinu svetového HDP.

Brusel 12. decembra (TASR) - Európsky parlament (EP) v stredu schválil rozsiahlu obchodnú dohodu medzi EU a Japonskom, ktorá je Európanmi prezentovaná ako "symbol" proti protekcionizmu amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Dohoda o voľnom obchode medzi Japonskom a EÚ (JEFTA), ktorá vstúpi do platnosti 1. februára 2019, bude pokrývať záujmy približne 600 miliónov spotrebiteľov a obsiahne takmer tretinu svetového HDP. Jej cieľom je odstrániť prevažnú väčšinu ciel a poplatkov, čo každoročne exportným spoločnostiam z EÚ ušetrí náklady vo výške jednej miliardy eur. Dohoda zruší aj množstvo regulačných prekážok a otvorí Európanom japonský trh so 127 miliónmi spotrebiteľov.

Z hľadiska európskych záujmov ide o dobrú správu pre agropotravinárske odvetvie, lebo JEFTA zruší väčšinu sadzieb pre potravinové výrobky (niekedy až po prechodnom období). Obe strany dosiahli kompromis aj v súvislosti s citlivou otázkou mliečnych výrobkov, najmä syrov dovážaných z krajín EÚ, pri ktorých Japonci budú postupne znižovať daňové zaťaženie.

Profitovať by z dohody mali aj sektory vína, liehovín, mäsa, mlieka a textilu. Avšak na najcitlivejšie odvetvia EÚ, medzi ktoré patrí aj produkcia ryže, sa budú vzťahovať ochranné opatrenia.

Dohoda chráni 205 európskych zemepisných označení, čo je dôležité pre malé a stredné podniky v potravinárskom odvetví. Tie tvoria približne 78 % vývozcov z EÚ do Japonska.

Japonsko otvorí svoj trh verejného obstarávania v oblasti železníc a železničnej dopravy pre dodávateľov z EÚ na celom území krajiny, trh verejného obstarávania v ďalších sektoroch bude pre podniky z EÚ sprístupnený v 54 kľúčových mestách. Liberalizované budú aj služby elektronického obchodu, medzinárodnej námornej dopravy a poštové služby.

Japonskej strane sa zas podarilo zabezpečiť voľný prístup na európsky trh s automobilovým priemyslom, kde však tiež existuje určité prechodné obdobie, aby to pre európskych výrobcov nebol "veľký šok".

Za obchodnú dohodu s Japonskom, ktorú EÚ považuje za "najdôležitejšiu, aká kedy bola uzavretá", hlasovalo 474 poslancov, 152 bolo proti a 40 sa zdržali hlasovania.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)