Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Eurokomisia víta dohodu členských štátov o programe InvestEU

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa návrhu EK sa program InvestEU na financovanie investičných projektov z prostriedkov EÚ stane dostupnejším a efektívnejším.

Brusel 22. februára (TASR) - Európska komisia (EK) privítala politickú dohodu medzi členskými štátmi EÚ o navrhovanom programe InvestEU, ktorý by mal v rámci dlhodobého rozpočtu Únie na roky 2021 - 2027 podporiť verejné a súkromné investície v Európe.

Dohoda medzi členskými štátmi umožní Európskemu parlamentu, Rade EÚ a eurokomisii začať medziinštitucionálne rokovania, takzvaný trialóg, vedúce k prijatiu konečnej podoby programu.

Podľa návrhu EK sa program InvestEU na financovanie investičných projektov z prostriedkov EÚ stane dostupnejším a efektívnejším. Zlúči pod jednou strechou a jednou značkou všetkých 14 finančných nástrojov Únie na podporu investícii, ktoré sú v súčasnosti k dispozícii.

Podpredseda EK zodpovedný za pracovné miesta, rast, investície a konkurencieschopnosť Jyrki Katainen v správe pre médiá uviedol, že InvestEU je odpoveďou na investičné potreby EÚ v 21. storočí. "Mobilizáciou ďalších investícií v EÚ vo výške aspoň 650 miliárd eur program InvestEU posilní našu konkurencieschopnosť, prispeje k rozvoju inteligentnejšieho obehového hospodárstva, súdržnejšej spoločnosti a klimatickej neutrálnosti," zhodnotil situáciu Katainen.

Poskytnutím záruky z rozpočtu EÚ vo výške najmenej 38 miliárd eur bude Fond InvestEU získavať verejné a súkromné zdroje na mobilizáciu investícií v štyroch hlavných oblastiach - udržateľná infraštruktúra, výskum, inovácia a digitalizácia, malé a stredné podniky a sociálne investície a zručnosti.

Návrh eurokomisie na vytvorenie programu InvestEU nadväzuje na úspech Investičného plánu pre Európu (tzv. Junckerov plán), ktorý od svojho vzniku mobilizoval investície vo výške takmer 380 miliárd eur a podporil 842.000 malých a stredných podnikov v EÚ.

Rozpočtové aspekty programu InvestEU závisia od konečnej dohody o budúcom dlhodobom rozpočte EÚ, ktorého návrh Komisia predložila v máji 2018. Dohoda o viacročnom finančnom rámci by sa podľa očakávaní mala zrodiť na jeseň tohto roku.

Spravodajca TASR Jaromír Novak