Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Euro výrazne posilnilo a jeho kurz sa dostal nad 1,23 USD/EUR

Foto: TASR/AP

Draghi prekvapivo jasne signalizoval, že ECB zrejme opäť spustí program výkupu aktív, aby znížila úročenie dlhu krízou ohrozených krajín, ako sú Španielsko a Taliansko.

Frankfurt nad Mohanom 26. júla (TASR) - Vyjadrenie šéfa Európskej centrálnej banky (ECB) Maria Draghiho dnes výrazne podporilo spoločnú európsku menu. Draghi prekvapivo jasne signalizoval, že ECB zrejme opäť spustí program výkupu aktív, aby znížila úročenie dlhu krízou ohrozených krajín, ako sú Španielsko a Taliansko. Spoločná mena posilnila približne o 1,5 centa.

Popoludní dosiahol kurz eura dnešné maximum 1,2330 USD/EUR. Pred Darghiho vystúpením sa nachádzal na úrovni 1,2118 USD/EUR. Európska centrálna banka dnes napoludnie stanovila referenčný kurz na 1,2260 (v stredu: 1,2134) USD/EUR.

"ECB urobí v rámci svojho mandátu všetko, čo je potrebné na záchranu eura," uviedol Draghi na konferencii v Londýne. "A verte mi, že to bude stačiť."

"V prípade, že náklady na obsluhu dlhu začínajú zasahovať do fungovania kanálov transmisného mechanizmu menovej politiky, potom má banka mandát na prijatie potrebných krokov," povedal Draghi. Je to zatiaľ najvýraznejšie vyhlásenie šéfa ECB ku kríze v eurozóne a náznak, že banka je pripravená opäť pomôcť Španielsku a Taliansku stlačiť výnosy na prijateľnejšiu úroveň.

Informovala o tom agentúra DPA.