Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

EÚ: V utorok začne fungovať centrum pre transparentnosť algoritmov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Plány digitálnych platforiem a vyhľadávačov na zmierňovanie rizika budú predmetom nezávislého auditu a dohľadu, ktorý bude vykonávať Európska komisia.

Brusel 17. apríla (TASR) - Európska komisia v pondelok oznámila, že ňou spravované Spoločné výskumné centrum (JRC) v utorok v španielskej Seville oficiálne otvorí Európske centrum pre transparentnosť algoritmov (ECAT).

Na podujatí sa stretnú zástupcovia inštitúcií EÚ, akademickej obce, občianskej spoločnosti a priemyslu. Budú diskutovať o hlavných výzvach a celospoločenskom význame dohľadu nad využívaním algoritmov.

Komisia pripomenula, že ECAT má veľkú dôležitosť vyplývajúcu zo zákona o digitálnych službách (DSA). Ten ukladá spoločnostiam, ktoré eurokomisia určila ako veľmi veľké online platformy a veľmi veľké online vyhľadávače, požiadavky na riadenie rizika.

Určené platformy podľa tohto právneho rámca budú povinné identifikovať, analyzovať a zmierňovať širokú škálu systémových rizík, ktoré sa na nich môžu vyskytnúť. Ide o to, ako môžu ich služby zvyšovať výskyt nezákonných obsahov a dezinformácií na internete, až po vplyv na slobodu médií. Veľké digitálne platformy rovnako musia posudzovať a zmierňovať riziká spojené s rodovo motivovaným násilím a ochranou maloletých a ich duševného zdravia online.

Plány digitálnych platforiem a vyhľadávačov na zmierňovanie rizika budú predmetom nezávislého auditu a dohľadu, ktorý bude vykonávať Európska komisia.

ECAT bude eurokomisii poskytovať interné technické a vedecké odborné poznatky v snahe zaručiť, aby pri svojich algoritmických systémoch spĺňali požiadavky na riadenie a zmierňovanie rizík i transparentnosti stanovené zákonom o digitálnych službách. Okrem iného to zahŕňa vykonávanie technických analýz a posudzovania algoritmov.

Medzidisciplinárny tím dátových vedcov, odborníkov na umelú inteligenciu, odborníkov v oblasti sociálnych vied a právnych expertov spojí svoje sily pri posudzovaní fungovania algoritmov a navrhne najlepšie postupy na zmiernenie ich vplyvu.

Komisia upozornila, že túto úlohu nemožno splniť bez špecializovanej kapacity na výskum a formulovanie prognóz, ktoré sú základom koncepcie centra ECAT. Výskumníci JRC budú vychádzať zo svojich dlhodobých odborných znalostí v oblasti umelej inteligencie a ďalej ich prehĺbia. Tieto znalosti už využili pri príprave iných dôležitých predpisov, akým je zákon o umelej inteligencii či koordinovaný plán v oblasti umelej inteligencie a jeho preskúmanie v roku 2021.

Výskumníci centra ECAT sa nezamerajú len na odhaľovanie a riešenie systémových rizík spojených s veľkými digitálnymi platformami a online vyhľadávačmi, ale budú skúmať aj dlhodobý vplyv algoritmov na spoločnosť.