Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Ministri Parížu ustúpili, začnú sa rozhovory s USA o voľnom obchode

Sídlo Európskej centrálnej banky vo Frankfurte nad Mohanom Foto: TASR/AP

Pre EÚ bol súhlas Francúzska kľúčový, inak by sa rozhovory s USA nemohli začať.

Luxemburg 15. júna (TASR) - Ministri obchodu Európskej únie sa dohodli na začatí rozhovorov o voľnom obchode so Spojenými štátmi s tým, že z rokovaní predbežne vyradia otázku audiovizuálnych služieb. Vyšli tak v ústrety Francúzsku, ktoré sa obávalo ohrozenia európskej kultúry, najmä v oblasti filmu a hudby, a varovalo, že ak sa nevezmú do úvahy tieto obavy, rozhovory neumožní. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.


Paríž argumentoval, že už dnes je európsky trh otvorený americkému filmu, hudbe a televíznym programom v podstatne väčšej miere než naopak. Čistý prebytok USA v tejto oblasti dosiahol v rokoch 2004 až 2011 okolo 1,5 miliardy USD (1,13 miliardy eur) ročne.

Ministri obchodu ostatných krajín EÚ tak súhlasili, aby sa z rozhovorov s USA o voľnom obchode predbežne vyradili oblasti ako film a internet a Francúzsko následne súhlasilo so začatím rozhovorov. Pre komisára EÚ pre obchod Karla De Guchta, ktorý rozhovory s USA povedie, to znamená, že má mandát na rokovania s Američanmi o všetkých sektoroch okrem audiovizuálnych služieb.

"Sme spokojní," povedala po 13-hodinových rokovaniach ministrov obchodu EÚ v Luxemburgu francúzska ministerka Nicole Bricqová. Dodala však, že zatiaľ to nepovažuje víťazstvo. Predbežné vyňatie audiovizuálnych služieb z rozhovorov znamená, že v neskoršej etape rokovaní môže Európska komisia požiadať členské štáty o rozšírenie mandátu.

Pre EÚ bol súhlas Francúzska kľúčový, inak by sa rozhovory s USA nemohli začať. Dohoda o voľnom obchode so Spojenými štátmi by pritom mala vytvoriť najväčšiu zónu voľného obchodu na svete. EÚ a Spojené štáty sa na výkone svetovej ekonomiky podieľajú zhruba 50 % a na svetovom obchode približne jednou tretinou. Obchod medzi úniou a USA už dnes dosahuje takmer 3 miliardy USD denne a prípadná dohoda o voľnom obchode by mohla pre celú Európu znamenať rast o 0,5 %. Pre úniu sú to v dnešnej situácii, keď mnohé ekonomiky zápasia s recesiou, veľmi lákavé vyhliadky.

Niektoré krajiny, najmä Británia, sa požiadavky Francúzska obávali. Ich predstavitelia tvrdili, že vyňatie jedného zo sektorov by mohlo k rovnakému kroku primäť aj USA, napríklad vyradiť z rozhovorov ich v súčasnosti uzatvorený lodiarsky sektor. Ale nakoniec Francúzsku ustúpili s tým, že najdôležitejšie je rokovania začať a navyše, aj bez vyňatého sektora je mandát EÚ dostatočne široký.

Keďže členské štáty sa na mandáte pre Európsku komisiu dohodli, predstavitelia Európy a americký prezident Barack Obama plánujú využiť už nadchádzajúci summit štátov G8 na začatie rozhovorov. Vyjednávači z obidvoch blokov uviedli, že rokovania by chceli dokončiť do konca budúceho roka.